Primul dintr-un grup de trei tancuri petroliere încărcate cu carburant destinat Venezuelei a intrat luni în apele teritoriale ale statului sud-american, potrivit datelor firmei Refinitiv Eikon, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două state membre ale OPEC şi-au intensificat cooperarea în acest an, prin schimburi de ţiţei, carburant, alimente, echipamente pentru rafinării şi ale bunuri industriale. Nu sunt disponibile prea multe detalii referitoare la tranzacţii.

Tancul petrolier Forest, sub pavilion iranian, transportând circa 270.000 de barili de carburant încărcat în Orientul Mijlociu, a intrat în zona economică exclusivă a Venezuelei în jurul orei locale 8:05 a.m. (12:05 GMT), fără să înregistreze probleme.

Alte două tancuri petroliere iraniene aflate pe aceeaşi rută, Faxon şi Fortune, traversează oceanul Atlantic, estimându-se că vor ajunge la destinaţie la începutul lunii octombrie.

Deşi ambele ţări sunt supuse unor sancţiuni americane dure, Washingtonul nu a încercat să intercepteze navele, care au mai făcut livrări de carburant Venezuelei în perioada mai-iunie.

În luna iulie, Statele Unite au confiscat mărfuri iraniene aflate la bordul unor nave private care aveau ca destinaţie Venezuela. Mărfurile vor fi scoase la licitaţie în curând, iar sumele obţinute vor fi alocate Fondului Victimelor Terorismului Sponsorizat de State.

Duminică, Yahya Rahim-Safavi,  fost comandant în cadrul Gărzilor Revoluţionale Iraniene, a declarat duminică că Iranul ajută ”fiecare ţară musulmană sau nu” care îi solicită ajutorul.

Acesta a spus că Iranul a primit lingouri de aur în schimbul benzinei livrate anterior Venezuelei, trimisă cu avionul ”pentru ca nimic să nu se întâmple cu ea”.

”Venezuelenii s-au opus americanilor şi îi ajutăm, le dăm software şi idei, cum ar fi cum să mobilizeze oamenii şi cum să respingă atacurile cibernetice”, a mai spus Rahim-Safavi.

Compania petrolieră de stat PDVSA din Venezuela şi Ministerul Petrolului nu au răspuns imediat unei solicitări pentru comentarii.

Navele Forest, Faxon şi Fortune ar urma să livreze cumulat aproximativ 820.000 de barili de benzină şi alţi carburanţi, care vor atenua deficitul de combustibili din Venezuela.

Peste 35 de demonstraţii, majoritatea paşnice, au avut loc începând de weekendul trecut, pentru a protesta faţă de lipsa energiei electrice, a benzinei şi a altor servicii de bază, a anunţat pe Twitter o organizaţie non-guvernamentală din Venezuela.

O altă organizaţie a anunţat că 31 de oameni au fost reţinuţi în ultimele zile după proteste similare.

Separat, o navă iraniană foarte mare transportatoare de petrol urmează să plece în această săptămână din portul Jose din Venezuela, având la bord 1,9 milioane de barili de ţiţei greu venezuelean, destinat companiei iraniene National Iranian Oil Company (NIOC), potrivit unei surse şi a programului de încărcare al PDVSA. NIOC nu a răspuns întrebărilor legate de acest plan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.