Colegiul Parchetului European (EPPO) a depus luni jurământul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, la Luxembourg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

EPPO este primul astfel de organism european independent, care anchetează, pune sub acuzare şi aduce în faţa justiţiei infracţiuni care au legătură cu interesele financiare ale Uniunii Europene.

Jurământul a fost depus de Laura Codruţa Kӧvesi, procurorul-şef european, şi cei 22 de procurori: Frédéric Baab (Franţa), Cătălin-Laurenţiu Borcoman (România), Jaka Brezigar (Slovenia), Danilo Ceccarelli (Italia), Gatis Doniks (Letonia), Yvonne Farrugia (Malta), Teodora Georgieva (Bulgaria), Daniëlle Goudriaan (Olanda), José Eduardo Guerra (Portugalia), Petr Klement (Cehia), Tomas Krušna (Lituania), Tamara Laptoš (Croaţia), Katerina Loizou (Cipru), Ingrid Maschl-Clausen (Austria), Juraj Novocký (Slovacia), Andrés Ritter (Germania), Maria Concepción Sabadell Carnicero (Spania), Gabriel Seixas (Luxemburg), Kristel Siitam-Nyiri (Estonia), Harri Tiesmaa (Finlanda), Yves Van Den Berge (Belgia) şi Dimitrios Zimianitis (Grecia).

În discursul dinaintea depunerii jurământului, preşedintele Curţii de Justiţie, Koen Lenaerts, a spus: „Procurorul-şef european şi procurorii europeni, precum membrii acestei instituţii, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, sunt, în fond, slujitorii aceluiaşi unic stăpân: justiţia în acord cu statul de drept”.

Laura Kӧvesi a adăugat: „Parchetul European este independent. Acesta este un principiu fundamental al statului de drept: doar un sistem judiciar independent poate pune în aplicare legea, în mod egal, pentru toată lumea. Preocupările cetăţenilor privind fraudele financiare, corupţia şi statul de drept au devenit mai puternice ca niciodată. Prin protejarea bugetului Uniunii Europene, vom juca un rol esenţial în consolidarea mai mult ca niciodată a încrederii cetăţenilor europeni în Uniune”.

La ceremonie au participat şi Mireille Delmas-Marty, jurist şi profesor la Collège de France care a coordonat comitetul de experţi în crearea Parchetului European, şi Matthew Caruana Galizia, care a luptat pentru dreptate de când mama lui, jurnalista Daphne Caruana Galizia, a fost ucisă în Malta, în 2017. La evenimentul desfăşurat cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus au fost prezenţi şi membri ai echipelor procurorilor şi rude ale lor.

Parchetul European a fost stabilit de Consiliul şi Parlamentul European în octombrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.