Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat luni la sfârşitul ”ocupaţiei” armene în Nagorno Karabah, în vederea încetării confruntărilor armate sângeroase între separatişti susţinuţi de Armenia şi forţe azere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A venit timpul ca această criză care a început cu ocupaţia Nagarno Karabah să ia sfârşit. Imediat ce Armenia va părăsi teritoriul pe care-l ocupă, regiunea îşi va regăsi pacea şi armonia”, a declarat într-un discurs Erdogan, a cărui ţată este principalul susţinător al Azerbaidjanului în acest conflict.

”Orice altă cerere sau propunere nu doar că ar fi nedreaptă şi ilegală, ci ar însemna o răsfăţare a Armeniei”, a apreciat el.

Turcia consideră că Armenia ”ocupă” Nagorno Karabah prin intermediul separatiştilor ostili Baku, care au proclamat o republică în 1991, la căderea URSS.

”Turcia va continua să se afle alături de această ţară soră şi prietenă care este Azerbaidjanul din tot sufletul şi cu toate mijloacele”, a adăugat preşedintele turc, reiterând astfel susţinerea fermă a Baku de către Ankara, încă de la începutul acestei crize.

Zeci de persoane au fost ucise în 24 de ore de lupte între separatişti din Nagorno Karabah, susţinuţi de Armenia, şi Azerbaidjan, potriivt unor bilanţuri anunţate luni, confruntări armate care alimentează temeri cu cu privire la izbucnirea unui război între cele două ţări

Această regiune separatistă azeră, cu populaţie majoritar armeană, a ieşit de sub controlul Baku în urma unui război, la începutul anilor '90, soldat cu 30.000 de morţi.

Un război deschis între cele două ţări alimentează temneri cu privire la o destabilizare gravă a regiunii, mai ales dacă Turcia şi Rusia, care au interese divergente în regiunea Caucazului de Sud, intervin în conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.