Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat duminică un nou termen de 4-6 săptămâni acordat liderilor din Liban pentru implementarea unui plan propus de Franţa pentru a scoate ţara de pe marginea haosului, dar a exclus deocamdată impunerea de sancţiuni împotriva acestora, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron a spus că nu crede că impunerea de sancţiuni ar fi utilă în acest stadiu, dar a spus că le va lua în considerare într-un stadiu ulterior, în colaborare cu alte părţi.

Preşedintele francez i-a criticat pe liderii libanezi, afirmând că servesc interesele proprii înaintea intereselor ţării.

Premierul libanez desemnat Mustapha Adib a demisionat sâmbătă, după ce nu a reuşit să formeze un guvern neutru, dând o lovitură planului francez de unificare a liderilor sectari pentru a combate cria din ţară.

”Mi-e ruşine cu liderii politici libanezi. Lideri nu vor, în mod clar şi absolut, să îşi respecte angajamentele făcute Franţei şi comunitaţii internaţionale. Au decis să îşi trădeze angajamentele”, a spus Macron într-o conferinţă de presă susţinută la Paris.

Pentru prima oară Macron a pus în mod specific sub semnul întrebării organizaţia Hezbollah şi influenţa Iranului, afirmând că gruparea trebuie să elimine ambiguitatea sa în spaţiul politic.

Adib a fost nominalizat pe 31 august să formeze un guvern, după ce intervenţia preşedintelui Macron a asigurat un consens într-o ţară unde puterea este împărţită între musulmani şi creştini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.