Opt persoane se aflau în arest preventiv duminică, în ancheta cu privire la atacul cu satârul, vineri, la Paris, care viza Charlie Hebdo şi care s-asoldat cu doi răniţi grav, declară o sursă judiciară pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O persoană a fost eliberată sâmbătă după-amiaza - un ”fost colocatar” la Cergy (Val-d'Oise) - al suspectului, care se prezintă drept Hassan A. sau Ali A. - potrivit unor surse -, în vârstă de 18 ani, susţine el, născut în Pakistan.

Alte opt persoane se aflau în continuare în arest prevenitv, şi anume principalul suspect, cinci colocatari în apartamentul în care acesta locuia la Pantin, fratele său mai mic şi o cunoştinţă.

Un bărbat, considerat iniţial un suspect şi plasat în aerst preventiv, ”Youssef” - un algerian în vârstă de 33 de ani, a fost eliberat încă de vineri seara. Bărbatul, ”un erou” potrivit avocatului său, a încercat, în realitate, să-l ooprească pe atacator, lucru coroborat în anchetă.

Principalul suspect în atacul din faţa fostului sediu al Charlie Hebdo ”şi-a asumat fapta” sâmbătă.

El a recunoscut că ţintea săptămânalul satiric, care a republicat recent caricaturi cu profetul Mahomed, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Pakistanezul credea că sediul vizat era în continuare sediul Charlie Hebdo, potrivit aceleiaşi surse.

Redacţia Charlie Hebdo - care s-a mutat într-un loc secret de patru ani - face obiectul unor noi ameninţări, după ce săptămânalul de satiră a publicat din nou caricaturi ale profetului Mahomed la 2 septembrie, pentru a marca astfel deschiderea procesului complicilor autorilor atacului soldat cu 12 morţi în redacţie, în ianuarie 2015.

CELE DOUĂ VICTIME ALE ATACULUI, SPITALIZATE, DAR ”AU SCĂPAT”, AFIRMĂ MACRON

Cei doi angajaţi ai agenţiei de producţie Première Ligne,vecină cu fostul sediu  al Charlie Hebdo, victime ale atacului cu satârul, sunt spitalizaţi în continuare dar ”au scăpat”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron pentru Le Journal du Dimanche (JDD).

Palatul Élysée a anunţat că a ”luat contactul cu familiile victimelor”, pentru a-şi ”exprima susţinerea şi solidaritatea”.

Unul dintre fondatorii agenţiei de producţie Premières Lignes, Luc Herman, unde lucrau cele două victime, a anunţat sâmbătă, la France Info, că a primit ”veşti bune” de la cei doi răniţi.

”Au ieşit (sâmbătă seara) din blocul operator. Se află în spitale diferite”, a anunţat Luc Herman, precizând că amândoi au fost ”grav răniţi la faţă”.

Cei doi - un tânăr în vârstă de 30 de ani şi o tânără în vârstă de 27 de ani - sunt angajaţi ai agenţiei de producţie Premières Lignes, al cărei sediu se află lângă fostul sediul Charlie Hebdo şi care colaborează cu emisiunea ”Cash Investigation” de la postul France 2.

Cei doi angajaţi discutau pe trotiar, într-o pauză de ţigară, în momentul în care atacatorul s-a năpustit asupra lor, potrivit primelor elemente ale anchetei.

”RĂZBOI ÎMPOTRIVA TERORISMULUI ISLAMIST”, 32 DE ATENTATE DEJUCATE

”Ne aflăm în război împotriva terorismului islamist şi trebuie să câştigăm acest război”, a declarat ministrul francez de Interne Gérald Darmanin duminică, la două zile de la atacul cu satârul al pakistanezului care s-a declarat ”înfuriat” de republicarea caricaturilor profetului Mahomed.

El a făcut aceste declaraţii în faţa unei mâini de jurnalişti, în cadrul unei vizite la Sinagoga din Boulogne Billancourt, cu ocazia zilei de Yom Kippur - Ziua Marii Iertări în religia iudaică.

Gérald Darmanin a dat asigurări, în prezenţa prefectului poliţiei Didier Lallement că ”32 de atentate” au fost ”dejucate de trei ani”, care relvă o ”situaţie critică” în Franţa.

Cu toate acestea, ”Guvernul nu a lăsat garda jos”, dă asigurări ministrul de Interne.

Astfel, securitatea urmează să fie consolidată din nou în numeroase locuri - inclusiv la sinagogi -, a anunţat Gérald Darmanin, întrucât ”evreii sunt vizaţi de atacuri” islamiste.

”Ministrul de Interne este aici pentru a le aminti francezilor realitatea. Ne aflăm într-o situaţie extrem de critică (...) şi poate că am lăsat acest lucru, în mod colectiv, un pic în urma noastră”, a declarat el.

”SALT” ÎMPOTRIVA ”INAMICULUI” ISLAMIST, UN ”NOU FASCISM”

Fostul premier francez Manuel Valls îndeamnă la un ”salt” împotriva islamismului, pe care-l consideră ”inamicul şi provocarea acestui început de secol”, după atacul cu satârul din faţa fostului sediu al Charlie Hebdo.

”Întreaga societate franceză este luată de către jihadişti drept ţintă prioritară, dar mai ales cei care încarnează lupta împotriva islamului politic. Este intolerabil, iar asta cere un salt”, apreciază Manuel Valls într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, publicat duminică.

”Trebuie să desemnăm în mod clar islamismul ca inamic şi ca o provocare a acestui început de secol”, insistă fostul premier al lui François Hollande, care a cunoscut atentatele jihadiste ce au însângerat Franţa din 2015.

”Societatea s-a relaxat, ne-am obişnuit cu violenţa sau cu un antisemitism virulent pe reţele (de socializare). Îndemn la o schimbare a stării de spirit. Trebuie să desemnăm în mod clar inamicul. Acesta este islamismul, salafismul, Fraţii Musulmani, acest islam politic care este un nou fascism”, subliniază Manuel Valls.

El îndeamnă la o ”remobilizare a taberei republicane şi laice”, în contextul în care se profilează un proiect de lege împotriva ”separatismului”, promis de Executiv.

”Trebuie să încetăm să ne scuzăm că suntem francezi şi republicani”, subliniază fostul candidat în alegerile Primare în vederea alegerilor prezidenţiale din 2017, denunţând încă o dată ”două stângi ireconciliabile”.

Manuel Valls apreciază că Emmanuel Macron şi-a schimbat poziţia cu privire la acest subiect şi că şeful statului este acum ”departe de acest discurs liberal libertar pe care-l avea înainte”.

El îşi reiterează, de asemenea, cererea unei interziceri a salafismului şi doreşte o reluare a dezbaterii pe tema interzicerii însemnelor religioase ostentative la universitate şi în cazul persoanelor care însoţesc elevi în excursii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.