Coreea de Nord a cerut duminică Marinei sud-coreene să înceteze să pătrundă în apele sale teritoriale, în contextul în care Seulul încearcă să găsească corpul unui oficial sud-coreean uncis prin împuşcare, pe mare, de către militari nord-coreeni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa oficială nord-coreeană scrie că Phenianul urma să lanseze propriile operaţiuni de căutare a corpului şi că operaţiunile sud-coreene riscă să sporească tensiunile.

Un oficial din sectorul pescuitului din Coreea de Sud a fost ucis prin împuşcare marţi, de către militari nord-coreeni. Este pentru prima oară de un deceniu când un civil sud-coreean este ucis în acest fel.

Kim Jong Un a prezentat vineri scuze excepţionale după această ucidere ”neprevăzută şi ruşinoasă”, potrivit Seulului, încercând astfel să-şi calmeze vecinul din Sud, unde această execuţie a provocat indignare.

Oficiali militari sud-coreeni afirmă că bărbatul a fost supus unei interogatoriu pe când se afla în apă şi că şi-ar fi exprimat voinţa de a dezerta, după care a fost ucis ”din ordinul unei autorităţi superioare”.

Ei acuză că grăniceri nord-coreeni au stropit apoi corpul cu benzină şi l-au ars, denunţând un act ”abominabil”.

”Nu putem ignora niciodată o intruziune în apele noastre teritoriale şi avertizăm serios Seulul împotriva unor asemenea acţiuni”, scrie agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA, care afirmă că se teme, în caz contrat, de ”alt incient oribil”.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi-a reunit duminică miniştrii însărcinaţi cu securitatea şi a anunţat că Seulul a cerut Nordului o anchetă comună în acest dosar.

”Scuzele rapide ale Nordului şi promisiunea sa de a face totul pentru a împiedica ca acest lucru să se repete au fost analizate în mod pozitiv”, a anuţat într-un comunicat Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană.

Scuzele prezentate de către Coreea de Nord - şi mai ales de către Kim Jong Un - sunt neobişnuite şi au fost prezentate în contextul în care relaţiile intercoreene se află într-un punct mort, la fel ca negocierile în dosarul nuclear ale Phenianului cu Washingtonul.

Presa oficială nord-coreeană nu menţionează absolut deloc această scrisoare în care Nordul şi Kim au prezentat scuze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.