Un canadian care spunea că a intrat în organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) şi că a participat la acte teroriste a fost arestat şi acuzat de faptul că a inventat acestă poveste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acuzaţiile formulate împotriva lui Shehroze Chaudhry decurg din numeroase declaraţii în presă, în care acest bărbat în vârstă de 25 de ani ”pretindea că s-a dus în Siria în 2015 pentru a intra în gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS) şi a comite acte teroriste”, a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, Jandarmeria Regală Canadiană (GRC).

Shehroze Chaudhry, care locuieşte la Burlington, în provincia Ontario, a fost acuzat, ”în urma unei îndelungate anchete”, ”de incitare la frică faţă de acţiuni teroriste” şi urmează să fie prezentat în faţa justiţiei la 16 noiembrie, a precizat GRC.

”Farsele pot crea un sentiment de frică în rândul populaţiei şi pot da iluzia că există o potenţială ameninţare la adresa canadienilor, însă nu este cazul. Prin urmare, GRC ia aceste acuzaţii foarte în serios”, a subliniat supraintendentul Christopher deGale, însărcinat cu echipa din cadrul securităţii naţionale la GRC.

Acest lucru, a denunţat el, deturnează resurse umane şi financiare ”de la alte priorităţi”.

Sherhoze Chaudhry, care folosea aliasul ”Abu Huzayfah”, a declarat mai multor publicaţii, din 2016, că a făcut parte din poliţia religiasă SI în Siria şi a fost protagonistul unui podcast ”Calliphate” al New York Times (NYT), potrivit Global News.

În 2018, într-o sesiune de interpelări în Camera Comunelor, opoziţia conservatoare şi-a exprimat uimirea faţă de prezenţa în regiunea Toronto a unui bărbat care a comis acte teroriste şi a cerut arestarea acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.