Refacerea opozantului rus Aleksei Navalnîi, victima unei otrăviri cu noviciok potrivit a trei laboratoare europene, va dura ”încă mult timp”, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş, evocând cel puţin ”săptămâni” de îngrijiri în Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este logic, convalescenţa lui Aleksei (Navalnîi) va dura încă mult timp”, a anunţat Kira Iarmîş într-o emisiune pe YouTube difuzată joi seara.

Navalnîi ”rămâne pentru moment în Germania, el va urma o reeducare. Este clar că nu este o chestiune de câteva zile, ci probabil chiar de câteva săptămâni”, a adăugat ea.

Neobositul activist al luptei împotriva corupţiei şi un critic feroce al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simţit foarte rău, la 20 august, la bordul unui avion, în Siberia.

Trei laboratoare europene au conchis că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, conceput în scopuri militare în epoca sovietică, iar capitale occidentale îndeamnă de-atunci Rusia să se explice şi să ancheteze. Moscova respinge toate acuzaţiile.

Într-o postare pe Instagram, Navalnîi le-a mulţumit piloţilor avionului care a aterizat la Omsk, în Siberia, după ce i s-a făcut rău, salvându-i astfel viaţa.

”Planul asasinilor era simplu - să mă simt rău la 20 de minute după decolare, după 15 minute să-mi pierd cunoştinţa şi (...) după o oră să ajung într-un sac de plastic negru”, scrie el.

El le mulţumeşte, de asemenea, specilaiştilor ruşi de la Urgenţe care l-au preluat pe aeroportul din Omsk şi care i-au pus diagnosticul ”o otrăvire”, afirmă el, în timp ce spitalul a respins neîncetat, după aceea, acest diagnostic.

”Vă mulţumesc de asemenea vouă, priteni cărora nu vă cunosc numele. Sunteţi oameni buni”, continuă el.

Navalnîi îşi povesteşte pe reţele de socializare dificultatea de a-şi relua viaţa.

”Planul este mereu simplu: să văd un kinetoterapeut zilnic. Poate un centru de reeducare. Să stau într-un picior. Să-mi recâştig complet controlul asupra degetelor. Să-mi menţin echilibrul”, a scris el miercuri într-un mesaj postat pe Instagram, însoţit de o imagine în care apare pe o bancă într-un parc.

Opozantul a ieşit marţi din Spitalul Charité de la Berlin, unde a fost îngrijit timp de o lună de zile.

Kremlinul l-a anunţat pe Navalnîi că este ”liber” să se întoarcăîn Rusia.

Potrivit purtătoarei sale de cuvânt, executori judiciari ruşi au blocat conturile bancare ale opozantului şi partea pe care o deţine din apartament, în august, în timp ce acesta se afla în comă.

Aceste măsuri, consideră Iarmîş, au legătură cu un contencios cu un om de afaceri sulfuros, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, al lui Navalnîi şi al uneia dintre aliaţii săi, liubov Sobol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.