Manifestanţi care denunţă, la Louisville, urmările judiciare ale uciderii afroamerianei Breonna Taylor au fost ajutaţi de religioşi -”Sanctuarul a fost deschis!” - să scape forţelor de ordine, pe al căror rasim îl denunţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre deosebire de manifestaţia care a avut loc cu o seară înainte - când doi poliţişti au fost răniţi prin împuşcare -, nucleul contestării a fost paşnic joi seara (ora locală) şi s-a năpustit, la intrarea în vgoare a interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, în First Unitarian Church.

”Sanctuarul este deschis!”, a strugat o femeie de culoare la un megafon, aclamată imediat de mulţime.

Edificiul religios din acest oraş din Kentucky şi-a deschis imediat uşa manifestanţilor împotriva rasismului. Conducătorii instituţiei au anunţat că susţin cauza.

În parcare, grupuri echipate cu walkie-talkie au descărcat provizii de tot felul. La câţiva paşi depărtare, celor îngrijoraţi din cauza forţelor de ordine, în cursul unor manifestaţii recente. li se oferea asistenţă juridică.

În mijlocul întregii agitaţii, fratele Tim, care poartă robă şi sandale maron şi un cricifix la gât, îşi croieşte drum în mulţime.

Călugărul, în vârstă de 63 de ani, discută cu răbdare cu reprezentanţi ai contestării şi activişti istoviţi, pentru a organiza tabăra improvizată.

El îşi multiplică plimbările cu forţele de ordine, într-o încercare de a calma atmosfera tensionată şi invectivele pe care şi le aruncă cele două tabere.

În mijlocul acestui decor neaşteptat, un lider al contestării îndrăzneşte să facă o paralelă cumişcarea drepturilor civice din anii '60, care a fost alimentată de numeroase figuri ale unor pastori, ca Martin Luther King.

În grădina din jurul edificiului de piatră cu pereţi mari de sticlă, zvonurile circulă, iar manifstanţii vociferează. Ei ar fi preferat să-şi strige furia în Jefferson Square, unde se adună de luni de zile pentru a cere să i se facă dreptate tinerei lucrătoare la spital Breonna Taylor, ucisă acasă de poliţie.

”Suntem prinşi aici”, îşi exprimă regretul o tânără de culoare în vârstă de 19 ani, Grace Pennix.

În jur, piaţa este străbătută de echipe de poliţişti, ale căror elicoptere survolează zona. Câţiva manifestanţi sunt aşezaţi pe jos lângă ei, încătuşaţi.

Situaţia pare să exacerbeze sfidarea contestarilor faţă de forţele de ordine, cu al căror rasism afirmă că au adesea de a face.

Cu o beretă neagră pe cap, fratele Tim spune că-i este ”ruşine” să fie martor al violenţei poliţiei faţă de afroamericani.

Călugărul mărturiseşte că a fost arestat în urmă cu 20 de ani, la manifestaţii asemănătoare care denunţau moartea lui James Taylor, un bărbat ucis prin împuşcare de poliţie, în timp ce-l încătuşa în propirul apartament.

”Iată-ne după 20 de ani făcând acelaşi lucru”, suspină el. ”Este atât de frustrant”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.