Pentru fotoliul de primar al municipiului Timişoara s-au înscris 15 candidaţi, în timp ce pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş s-au înscris 11 candidaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Primăria Timişoara, actualul primar, Nicolae Robu (PNL), îl are ca principal contracandidat pe tânărul Dominic Samuel Fritz (USR), un german care s-a implicat, de-a lungul timpului, în unele proiecte sociale din Timişoara.

Nicolae Robu,  în vârstă de 65 de ani, îşi doreşte cel de-al treilea mandat de primar al Timişoarei. De-a lungul celor două mandate ale sale, Nicolae Robu s-a concentrat pe proiectele de infrastructură. A reuşit să finalizeze lucrările la centrul istoric care a devenit pietonal şi la Pasajul Michelangelo, proiecte ”moştenite” de la fostul primar Gheorghe Ciuhandu, care a apucat doar să pună piatra de temelie a celor două. Apoi, Robu a modernizat două pasaje şi a refăcut două poduri, asta pe lângă numeroasele lucrări prin cartierele oraşului. Ba chiar în cartierul în care locuieşte, Robu a reuşit să demoleze toate garajele, iar în locul lor să construiască parcări.

Dar Nicolae Robu s-a făcut cunoscut şi prin cântecele compuse în vacanţe, la malul mării, şi chiar a anunţat, la un moment dat, că intenţionează să imprime un album cu creaţiile sale, lucru care nu s-a mai întâmplat din lipsă de timp. Un iubitor al sportului, la cei 65 de ani ai săi, Robu obişnuieşte să joace fotbal la sfârşit de săptămână, iar deseori a publicat imagini cu cele ”Z-E-C-E” goluri ale sale. Nu se dă în lături nici când este pus în situaţia de a proba o trotinetă sau un seqway.

Recent, Robu a fost trimis în judecată, de judecătorii de la Camera preliminară a Tribunalului Timiş, decizie ulterior contestată, în dosarul caselor naţionalizate pe Legea 112. Edilul susţine că este ”ultracinstit” şi că a semnat doar pentru ”două magherniţe”, foste anexe, în care acum locuiesc oameni sărmani. Urmează ca judecătorii de la Curtea de Apel să stabilească dacă îl trimit în judecată în acest dosar sau nu, alături de fostul primar Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Dan Diaconu şi alţi foşti funcţionari din Primăria Timişoara.

Dominic Samuel Fritz este ”şomerul” - aşa cum l-a numit actualul edil, Nicolae Robu - care candidează la Primăria Timişoara. Nu are un loc de muncă, în acest moment, el fiind ajutat financiar de prietenii din USR. În ultimul an s-a concentrat exclusiv pe candidatura la Primăria Timişoara. Conform declaraţiilor sale, el provine dintr-o familie cu 8 copii, din Germania. La 19 ani a venit la Timişoara pentru a face voluntariat la o casă de copii. A studiat Ştiinţe Politice, iar în perioada 2016-2019, a fost şeful de cabinet al fostului preşedinte al Germaniei Horst Köhler.

Nici Fritz nu se dă în lături când vine vorba de muzică, în CV-ul său a notat că în timpul liber cântă la pian şi violoncel, compune şi dirijează. De asemenea, citeşte, merge cu bicicleta şi urmăreşte filme pe Netflix.

Pentru funcţia de primar al municipiului Timişoara mai candidează doi medici: Voichiţa Lăzureanu (PSD) şi Marius Craina (Pro România)

Voichiţa Lăzureanu a fost managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, iar în perioada stării de urgenţă cauzată de noul coronavirus a reuşit să organizeze spitalul atât de bine, încât niciun angajat nu a fost infectat cu COVID-19. De altfel, această situaţie se menţine şi în prezent. În luna mai, ea a fost schimbată din funcţie, locul său fiind ocupat de medicul Cristian Oancea. Tot atunci, Lăzureanu a fost numită director medical în aceeaşi instituţie, ulterior fiind înlocuită şi din această funcţie. Acum îşi doreşte postul de primar al municipiului Timişoara.

Marius Craina a fost managerul Spitalului Judeţean Timişoara până în noiembrie 2019. De atunci ocupă funcţia de manager al Maternităţii Bega din Timişoara.

Pentru funcţia de primar al municipiului Timişoara mai candidează: Alexandru Mutruc (PMP), Farkas Imre (UDMR) - actual viceprimar al municipiului Timişoara -, Adrian Popescu (ALDE), Florin Bodnărescu (Partidul Noua Românie), Dumitru Moroianu (PRM), Gabriel Dorel Tomescu (Partidul Verde), Petrică Folică (Partidul Rezist), Marian Gheorghe Cucşa (Partidul Republican din România), Ovidiu Marcel Sîrbu (Partidul RE:START România), Mugur Lucian Şerdean (independent), Ilie Vasile Sîrbu (independent).

Pentru funcţia de preşedinte al Consiliul Judeţean Timiş s-au înscrie 11 candidaţi, însă principalii competitori sunt actualul preşedinte, Călin Dobra (PSD), şi candidatul PNL, Alin Nica.

Călin Dobra a preluat funcţia de preşedinte al CJ Timiş, în ianuarie 2017, după ce fostul preşedinte al CJ Sorin Grindeanu a fost desemnat premier. Atunci, Dobra, care fusese ales deputat, dar care a candidat şi pe listele PSD pentru Consiliul Judeţean, a ales să reprezinte judeţul şi a renunţat la funcţia de deputat. De-a lungul mandatului său, Dobra s-a concentrat pe proiecte de infrastructură, a reparat şi asfaltat drumuri, dar a şi iniţiat proiecte importante pentru judeţ, cum ar fi construirea unei noi maternităţi, construirea unui centru de legume şi fructe, construirea de bazine de înot.

Contracandidatul său principal, Alin Nica, a fost primar în comuna Dudeştii Noi, el fiind ales în această funcţie în anul 2004, la 24 de ani. La acea vreme, Nica era cel mai tânăr primar din ţară. În comuna sa, Nica a atras investitori şi a reuşit să asfalteze toate drumurile. Dar el s-a remarcat şi la unele emisiuni de televiziune sau concursuri. Astfel, Alin Nica a participat, în 2009, la faza naţională a concursului Eurovision, calificându-se în finală. A mai participat şi la emisiuni precum Vocea României sau Chefi la cuţite.

Pentru şefia CJ Timiş au mai intrat în cursa electorală deputatul Adrian Pau (Pro România), fostul preşedinte al CJ Timiş Titu Bojin (ALDE), deputatul Cornel Mircea Sămărtinean (PMP), fostul subprefect Marossy Gheorghe Zoltan (UDMR), Cristian Alin Moş (USR), Marian Mayer (PRM), Gabriel Marius Toie (Partidul Republican din România), Ioan Romoşan (Partidul Verde), Cristian Tiberiu Brâncovan (Independent).

Ceea ce atrage, însă atenţia, la Consiliul Judeţean Timiş, sunt candidaturile pentru funcţiile de consilieri judeţeni. Astfel, cumnata fostului premier Sorin Grindeanu, dar şi fiul fostului ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, ar putea fi colegi cu un fost condamnat penal şi reabilitat la cerere.

Călin Roman, fiul primarului oraşului Deta, Petru Roman, este candidat al PNL pentru Consiliul Judeţean Timiş, el ocupând locul 11 pe listă, un loc considerat eligibil.

În luna octombrie 2013, Călin Roman a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara la trei ani de închisoare cu executare, pentru încăierare, după ce, în anul 2011, el şi fratele său, Bogdan Roman, dar şi alte trei persoane au fost implicaţi într-o altercaţie în centrul oraşului Deta. Atunci, în urma unei anchete, procurorii au stabilit că fiul cel mare al edilului din Deta este cel care a folosit un cuţit, lovind un rival.

Ulterior, Călin Roman a fost trimis din nou în judecată, în 2014, într-un nou dosar penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deta care au constatat că acesta deţinea fără drept mai multe arme.

Călin Roman a fost condamnat, în final, la doi ani şi două luni de închisoare după ce i-au fost contopite ambele pedepse. El a fost încarcerat în Penitenciarul Timişoara.

Potrivit adevărul.ro, la începutul acestui an, fiul primarului din Deta a obţinut reabilitarea care îi permite, conform statutului PNL, să candideze pe listele partidului. Sentinţa din procesul prin care Călin Roman a cerut reabilitarea scoate la iveală argumentele pe care fiul primarului din Deta le-a adus pentru a-i convinge pe judecători că s-a cuminţit. Astfel, Roman a arătat că termenul de reabilitare de 4 ani s-a împlinit, iar în toată această perioadă nu a săvârşit nicio altă faptă penală. De asemenea, Călin Roman a arătat că din 23.08.2016 este angajat la Aquatim, societatea de apă şi canal care este deţinută de Consiliul Local Timişoara şi care operează în aproape tot judeţul Timiş. Potrivit sentinţei de reabilitare pronunţate de Judecătoria Deta, în luarea deciziei au contat argumentele aduse de Roman şi faptul că este angajat în cadrul Aquatim. "Din certificatul de cazier depus la dosar rezultă că petentul nu a mai săvârşit altă infracţiune în interiorul termenului de reabilitare, fiind îndeplinite astfel condiţiile reabilitării”, se arată în sentinţa Judecătoriei Deta.

Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, spune că nu are ce să îi reproşeze lui Călin Roman, care a fost ”prins într-o circumstanţă nefericită”.

”În ceea ce îl priveşte pe Călin Roman, este un tânăr care a fost, la un moment, prins într-o circumstanţă nefericită în urma căreia a avut de plătit. A plătit pentru asta. Eu l-am cunoscut abia în ultimii doi ani, vreau să vă spun. Şi l-am cunoscut ca un tânăr foarte serios, care îşi face treaba la locul de muncă şi în partid a muncit. Este cu bun simţ, nu am ce să îi reproşez. Într-o societate democratică există instituţia reabilitării. Nu poate să plătească toată viaţa pentru o greşeală care a făcut-o la un moment, într-un context, repet, nefericit. Drept urmare, l-am acceptat pe listă şi chiar pe o poziţie foarte bună. Sunt convins că va face treabă bună şi din postura de consilier judeţean”, afirmă Nicolae Robu.

Pe listele PNL pentru Consiliul Local Timişoara, pe locul 10 se află avocatul Cosmin Tabără-Amânar. Acesta este fiul fostului ministru al Agriculturii Valeriu Tabără şi soţul gimnastei Simona Amânar.

De asemenea, pe listele PSD pentru Consiliul Judeţean Timiş se regăseşte, pe locul 3, Aura Danielescu, cumnata fostului premier Sorin Grindeanu. Danielescu a condus Inspectoratul Şcolar al judeţului Timiş în perioada 2014-2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.