Executori judecătoreşti ruşi au blocat conturile bancare şi o parte a apartamentului opozantului Aleksei Navalnîi pe când acesta se afla în comă, în urma unei presupuse otrăviri cu noviciok, la sfârşitul lui august, a anunţat joi o purtătoare de cuvânt a acestuia, Kira Iarmîş, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iarmîş a anunţat într-o înregistrare video că justiţia rusă a blocat la 27 august partea deţinută de către Aleksei Navalnîi a apartamwentului său din Moscova.

Conturile opozantului au fost blocate, mai anunţă ea în înregistrare, măsuri legate de proceduri judiciare lansate de către un om de afaceri apropiat Kremlinului, apreciază ea.

Evgheni Prgojin, un apropiat contriversat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a ameninţat la 26 august să-l ”ruineze”, dacă ”nu-şi dă sufletul”, pe opozantul Aleksei Navalnîi. El intenţionează să-i facă pe Navalnîi şi pe aliata sa Liubov Sobol să plătească suma de 88 de milioane de ruble (aproape un milion de euro) reprezentând prejudicii, în urma publicării uneia dintre anchetele lor

Navalnîi şi echipa sa ţintesc, în anchetele lor, corupţia eliterlor ruse şi au milioane de vizualizări pe reţele de socializare.

”Intenţionez să ruinez acest grup de oameni fără scrupule”, a declarat Prigojin, potrivit unui comunicat, afirmând că o societate de cantine şcolare, care a încheiat un contract cu Concord, ar fi suferit un prejudiciu în urma publicării unei înregistrări video a lui Navalnîi în care îi este incriminată activitatea.

El ar fi despăgubit această societate şi intenţionează să fie rambursat de opozanţi.

”Dacă Navalnîi îşi dă sufletul, nu intenţionez să-l persecut în această lume (...). Dacă trăieşte, el va trebui să răspundă în faţa întregii rigori a legii ruse”, a ameninţat el.

”Asta înseamnă că apartamentul nu poate fi nici vândut, nici donat şi nici ipotecat”, precizează Kira Iarmîş în această înregistrare video difuată pe Twitter.

Aleksei Navalnîi a fost spitalizat la 20 august, în stare gravă, la Omsk, în Siberia, iar apoi a fost transferat, la 22 august, la Berlin.

Guvernul german a conchis că opozantul rus a fost otrăvit cu noviciok, un agent neurotoxic.

Puteri occidentale cer Kremlinului să prezinte explicaţii, însă acesta neagă orice implicare şi susţine că nu vede nicio probă care să arate că este vorba despre o tentativă de asasinare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.