Rusia a denunţat joi anunţarea expulzării a doi diplomaţi din Bulgaria, acuzaţi de spionaj militar, în contextul în care cazurile de acest fel s-au multiplicat, în ultimele săptămâni, în Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi regretăm această decizie a Sofiei de a declara personae non gratae colaboratori de la reprezentanţa comericală a Rusiei în Bulgaria, pe baza unor acuzaţii fără fundament”, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Denunţând o ”tentativă de a aducere atingere” relaţiilor bilaterale, ministerul rus anunţă măsuri de retorsiune ulterioare.

În cazul în care Rusia îşi urmează politica obişnuită în acest domeniu, ea ar urma să anunţe expulzarea a doi diplomaţi bulgari.

Sofia îi acuză pe cei doi diplomaţi de culegerea, începând din 2016, a unor ”informaţii despre modernizarea armatei bulgare”.

Agenţia bulgară pentru Securitate Naţională (DANS) îi acuză pe Serghei Nikolaşin şi Vadim Bîkov de colectare de informaţii despre achiziţionarea de către armata bulgară a unor avioane de tip F-16 Block 70.

Potrivit publicaţiei 24 Ceasa, cei doi sunt acuzaţi, de asemenea, de culegere de informaţii despre planul Sofiei de a achiziţiona drone de luptă.

Procurorul bulgar Ivan Gheşev i-a acuzat de culegere de secrete de stat cu ajutorul a doi cetăţeni bulgari.

Forţele aeriene bulgare sunt dotate cu avioane de tip MiG-29 şi urmează să fie dotate cu opt avioane de tip F-16 achiziţionate în iulie din Statele Unite.

Relaţiile Sofiei cu Moscova s-au deteriorat după ce trei cerăţeni ruşi au fost inculpaţi cu privire la o tentaivă de otrăvire, în 2015, a unui producător bulgar de armament, Emilian Gherbev a fiului acestuia şi a altui sociat.

Bulgaria, un stat membru NATO din 2004 şi UE din 2007, întreţine în mod tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, însă afacerile de spionaj impicând cetăţeni ruşi se multiplică.

În octombrie 2019 a fost expulzat un prim diplomat rus, acuzat de spionaj. În ianuarie 2010, un al doilea diplomat rus a fost trimis înapoi la Moscova, dar şi un angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Acest tip de cazuri s-a multiplicat în ultimele luni în Europa, pe fondul unor tensiuni ruso-occidentale tot mai mari.

Rusia a anunţat la sfârşitul lui august expulzarea a trei diplomaţi slovaci, ca ”măsură de reciprocitate”, după expulzarea a trei diplomaţi ruşi.

Cu câteva zile mai înainte, un diplomat norvegian a fost invitat să părăsească teritoriul rus, în urma expulzării unui diiplomat rus de către Norvegia, pe fondul unui caz de spipnaj.

Înainte, un diplomat austriac a fost declarat persona non grata în Rusia, ca represalii faţă de expulzarea unui diplomat rus de către Viena, acuzat de spionaj industrial.

În iunie, Moscova a expulzat doi diplomaţi cehi, tot ca măsură ”de reciprocitate”, în urma expulzării a doi diplomaţi ruşi, de această dată pe fondul unuifals plan de otrăvire a unor politicieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.