Preşedintele american Donald Trump a refuzat să se angajeze la un transfer paşnic al puterii, în cazul în care este înfrânt în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie de Joe Biden şi a sugerat o ”debarasare” de buletinele de vot prin corespondenţă în scrutin, provocând un val de indignare, de la rivalul său democrat şi până în propria tabără republicană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Va trebui să vedem ce se îmntâmplă”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Casa Albă, Donald Trump.

Preşedintele american Donald Trump a refuzat din nou să se angajeze la un transfer paşnic al puterii, în cazul în care este înfrânt în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie şi a sugerat o ”debarasare” de buletinele de vot prin corespondenţă în scrutin, provocând un val de indignare, de la rivalul său democrat Joe Biden şi până în propria tabără republicană, relatează AFP.

El răspundea astfel unui jurnalist care i-a cerut să se angajeze să asigure un transfer fără violenţă a puterii, indiferent de rezultatul alegerilor în care candidează împotriva lui Biden.

Rămas în urmă în sondaje, preşedintele republican se plânge cu regularitate de condiţiile organizării scrutinului şi susţine că votul prin corespondenţă este este sursa unor posibile fraude.

Această afirmaţie nu este însă demonstrată, iar votul prin corespondenţă ar urma să fie mult mai folosit anul acesta, din cauza pandemiei covid-19.

Democraţii i-au încurajat pe alegători să voteze prin corespondenţă, din motive de securitate sanitară.

Milioane de americani - inclusiv o mare parte a armatei - îşi trimit votul cu poşta de ani de zile, fără probleme.

Donald Trump a părut să îndemne miercuri la anularea buletinelor trimise prin poştă.

”Să ne debarasăm de aceste buletine, iar asta va fi foarte paşnic, nu va exista de fapt transfer, va fi o continuare”, a spus el.

Joe Biden a reacţionat imediat la aceste declaraţii ale miliardarului republican, care se joacă frecvent cu ideea că nu va recunoaşte rezultatul alegerilor.

Trump a făcut aceeaşi ameninţare în alegerile din 2016, când a înfrânt-o pe Hillary Clinton.

”În ce ţară trăim? Nu glumesc. Vreau să spun în ce ţară suntem? El spune cele mai iraţionale lucruri. Nu ştiu ce să spun”, a declarat candidatul democrat.

”ESTE BELARUS”

Senatorul republican Mitt Romney, un critic dur al preşedintelui, şi-a exprimat şi el revolta.

”Transferul paşnic al puterii este fundamental pentru democraţia noastră. Fără asta este Belarus. Orice sugestie a unui preşedinte că se poate sustrage acestei garanţii constituţionale este totodată de negândit şi inacceptabil”, a scris el pe Twitter.

Aceste declaraţii ambigue ale lui Trump intervin într-un context tensionat în Statele Unite.

Moartea, vineri, a judecătoarei Curţii Supreme Ruth Bader Ginsburg îi oferă preşedintelui posibilitatea de a nominaliza un nou judecător la această instituţie fundamentală în democraţia americană, întrucât instituţia este cea care tranşează probleme de societate ca dreptul la avort, purtarea armelor de foc sau asigurările de sănătate ale milioanelor de americani.

Înalta Curte, care arbitrează litigii în alegerile prezidenţiale, ar urma să se ancoreze pe termen lung în tabăra conservatoare, prin trei nominalizări efectuate de către Donald Trump.

Donald Trump, care caută să acopere locul rămas cavant de moartea lui Ruth Bader Ginsburg a declarat că el crede că reultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie va fi stabilit de cea mai înaltă jurisdicţie americană.

”Cred că este foarte important să avem nouă judecători”, a subliniat miliardarul newyorkez, precizând că anunţă îşi sâmbătă nominalizarea.

În cazul în care Senatul - în care republicanii sunt majoritari - confirmă nominalizarea lui Trump înaintea scrutinului de la 3 noiembrie, majoritatea conservatoare de la Curte va avea şase judecători la trei şi va complica sarcina democraţilor, în cazul unui litigiu cu privire la rezultatul scrutinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.