Forţele nord-coreene au executat prin împuşcare un transfug sud-coreean - un bărbat în vârstă de 47 de ani care lucra în domeniul pescuitului -, care a intrat în apele teritoriale ale Coreei de Nord, după care au stropit corpul cu benzină şi l-au ars, de frica unei contaminări cu noul coronavirus, a anunţat joi armata sud-coreeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul a dispărut de la bordul unei nave de patrulare care naviga în apropierea Insulei Yeonpyeong, situată la frontieră, în vest, a anunţat într-un comunicat Ministerul sud-coreean al Apărării.

Bărbatul purta o vestă de salvare, a declarat pentru AFP un oficial militar, adăugând că ”circumstanţele sugerează că (bărbatul) avea intenţia să dezerteze”, însă fără să prezinte vreo probă în acest sens.

Potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, bărbatul a fost localizat de către forţele nord-coreene şi a fost interogat, de pe o navă, de către un oficial care purta echipament de protecţie.

”El a fost împuşcat în apă”, a declarat pentru AFP oficialul militar citat.

”Militari nord-coreeni au vărsat benzină pe corpul său şi l-au ars în apă”, a precizat el.

Ei ar fi incendiat cadavrul pentru a preveni riscul unei contaminări cu covid-19, a declarat oficialul militar.

”SCANDALOS”

Potrivit Yonhap, care citează oficiali sud-coreeni, ordinul de a împuşca bărbatul sud-coreean a fost dat de ”o aurotitate superioară”.

Ministerul sud-coreean al Apărării a condamnat acest act, pe care l-a denunţat drept ”scandalos”.

”Avertizăm în mod solemn Coreea de Nord cu privire la faptul că  îi revine întreaga responsabilitate a acestui incident”, subliniază ministerul.

În iulie, un transfug nord-coreean care a fugit în Sud în urmă cu trei ani s-a întors în Nord, reuşind să treacă în mod ilegal ”linia de demarcaţie”, care face oficiul de frontieră între cele două Corei.

În urma acestui incident, autorităţile nord-coreene au plasat în carantină oraşul Kaesong, situat la frontieră, de teamă că transfugul era infectat cu noul coronavirus.

”ZONĂ-TAMPON”

Comandantul Forţelor americane în Coreea de Sud, Robert Abrams, a dezvăluit că autorităţile nord-coreene au dat ordinul să fie împuşcate persoanele care încearcă să intre în ţară dinspre China, pentru a împiedica o epidemie covid-19.

O ”zonă-tampon” la frontieră a fost delimitată, iar militari din cadrul forţelor speciale sunt pregătiţi să deschidă focul.

Phenianul a anunţat că nu a înregistrat pe teritoriul său niciun caz de covid-19 până în prezent.

Coreea de Nord şi-a închis frontierele la sfârşitul lui ianuarie, când ”exploda” epidemia covid-19 în China, şia impus restricţii drastice populaţiei nord-coreene - o izolare strictă a mii de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.