Nava Alan Kurdi aparţinând ONG-ului german Sea-Eye care a salvat 133 de migranţi pe mare sâmbătă, se îndreaptă către portul Marsilia, în Franţa, după ce a încercat să ajungă pe coasta Italiei fără succes, a anunţat miercuri ONG-ul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inacţiunea autorităţilor italiene şi germane ne obligă la această măsură”, a dat asigurări, într-un comunicat, conducătorul ONG-ului, Gorden Isler.

Alan Kurdi se îndreaptă de marţi seara către portul din sudul Fraţei, unde urmează, ”aşa cum s-a prevăzut, să se ducă pentru a proceda la o schimbare de echipaj şi a se pregăti de o nouă intervenţie” în estul Mării Mediterane, a precizat Sea-Eye, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul la Ratisbonne, în Bavaria.

Paza de Coastă italiană a evacuat marţi două femei, un bărbat şi cinci copii -i nclusiv un bebeluş de cinci luni -, a anunţat Sea-Eye, care a adăugat, într-un mesaj postat pe Twitter, că la bord se mai află 125 de persoane..

”Niciun post de comandament european de operaţiuni de salvare nu a preluat coordonarea oamenilor salvaţi pe Alan Kurdi” până marţi seara, a anunţat Sea-Eye. Italienii au trimis la germani, ţara de origine a ONG-ului.

ONG-ul şi-a reiterat marţi apelurile către posturi de comandament din Italia, Malta, Germania şi Franţa şi către Ministerul german de Externe, ”dar nu a răspuns niciunul”, subliniază Sea-Eye.

”EXPLOZIE” A PLECĂRILOR  DIN LIBIA ŞI TUNISIA

Anul 2020 a fost marcat de o creştere a numărului ambarcaţiunilor în partea centrală a Mării Mediterane - ruta migratorie cea mai sângeroasă din lume - a candidaţilor la exil în Europa, plecaţi mai ales din Libia şi Tunisia vecină.

De la începutul lui ianuarie şi până la sfârşitul lui iulie, încercările de traversarea mării din Libia au crescut cu 91% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - 14 481 de oaneni au plecat pe mare.

Plecările din Tunisia au crescut extrem de puternic - 10 174 de persoane, o creştere cu 462%.

Peste 300 de migranţi au murit anul acesta încercând să traverseze mediterana, însă numărul ar putea fi mult mai mare, estimează Organizaţia Internaţională a Migraţiilor (OIM).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.