Premierul Ludovic Orban a afirmat, marţi, după ce Parlamentul a adoptat rectificarea bugetară cu amendamente, că ”iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depăşit-o”. Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat în plenul reunit de marţi proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară în forma care include amendamentul PSD ce prevede majorarea pensiilor cu 40%. Deputatul PNL Gabriel Andronache a solicitat, în plenul reunit de marţi al Parlamentului, ca proiectele de lege prin care este aprobată rectificarea bugetară pe acest an să fie retrimise la comisiile reunite de buget-finaţe pentru a fi adoptat un alt raport, deoarece cel deja aprobat încalcă prevederile legislative şi inclusiv Constituţia. Cererea PNL a fost respinsă cu 225 voturi „împotrivă”, 175 „pentru”, şase abţineri şi 11 aleşi nu şi-au exprimat votul. Ulterior, la dezbaterile din plen, liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că liberalii vor ataca la CCR proiectele adoptate de Legislativ. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a calificat drept un act de agresiune la stabilitatea economică a României faptul că rectificarea bugetară a fost adoptată de Parlament, cu amendamentul PSD pentru majorarea pensiilor cu 40%, el dând garanţii că Guvernul nu-i va lăsa pe social-democraţi ”să arunce ţara în aer”. Marcel Ciolacu a afirmat că Parlamentul a făcut marţi dreptate pentru cinci milioane de pensionari şi a precizat că pensiile trebuie să crească cu 40%, aşa cum prevede legea. Liderul PSD a adăugat că bani există, însă Guvernul PNL îi mutase în aşa fel încât bugetul ţării ajunsese „puşculiţa electorală” a liberalilor. Ciolacu a mai spus că deficitul bugetar nu va creşte deloc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Orban, despre rectificarea bugetară: Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depăşit-o/ PSD este inamicul public numărul 1 al României şi al economiei româneşti
CITEȘTE ȘI Ciolacu: Astăzi am făcut dreptate pentru 5 milioane de pensionari. Pensiile trebuie să crească cu 40%. Bani sunt, însă banii ţării ajunseseră Puşculiţa electorală a PNL
CITEȘTE ȘI Cîţu: Ceea ce a făcut PSD astăzi în Parlament este clar un act de agresiune la stabilitatea economică a României. Nu-i vom lăsa să arunce ţara în aer
Florin Roman: PSD a prăduit România şi acum îi dă foc. Singura grijă a PSD a fost să mai păcălească câţiva pensionari, pentru câteva voturi
CITEȘTE ȘI Florin Roman: PSD a prăduit România şi acum îi dă foc. Singura grijă a PSD a fost să mai păcălească câţiva pensionari, pentru câteva voturi

UPDATE Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare a fost adoptat cu 242 de voturi „pentru”, 148 „împotrivă, 11 abţineri şi un parlamentar nu şi-a exprimat votul, a anunţat Marcel Ciolacu preşedintele Camerei Deputaţilor.

De asemenea, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 a fost adoptat cu 246 de voturi „pentru”, 143 „împotrivă” şi 16 abţineri.

Singura modificare la proiect făcută în plenul reunit de marţi a fost eliminarea unui amendament iniţial admis de comisiile pentru buget, la solicitarea grupurilor parlamentare ale UDMR. Este vorba despre modificarea care spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut”.

Amendamentul admis în raportul de adoptare al comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului fusese propus de senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe în Guvernul Dăncilă.

Prin urmare, în forma adoptată de Legislativ, rămâne valabilă varianta propusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 care arată că: „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2020, este de 44% din Produsul Intern Brut”.

Conform proiectele de lege privind rectificarea bugetară în forma amendată de PSD pensiile urmează să crească cu 40%.

Un alt amendament al PSD este cel prin care au fost crescute sumele repartizate unităţilor administrativ teritoriale cu un miliard de lei. De asemenena, pentru municipiile reşedinţă de judeţ este alocată suplimentar suna de 500 milioane lei, care va fi repartizat egal autorităţilor locale, fără a se ţine cont de culoarea politică.

O altă modificare abrogă articolul 43 care prevedea creşterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor vor fi majorate din acest an, aşa cum este prevăzut de lege.
Totodată, a fost majorat şi bugetul Camerei Deputaţilor cu 5.635 milioane lei, după cum urmează: „În bugetul Camerei Deputaţilor – sume alocate din bugetul de stat – se majorează creditele bugetare şi de angajament astfel:  3.000 mii lei la titlul 20 Bunuri şi servicii si  2.635 mii lei la titlul 71 Active nefinanciare”.
Suma de 67 milioane lei a fost alocată suplimentar pentru Ministerul Agriculturi, în scopul finanţării Programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.
„Se autorizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să suplimenteze cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare, Cap.80.01 – Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă, Titlul 55 – Alte transferuri, Art.01 alin.05 – Programul de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, prin diminuarea cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare de la Cap.83.01 – Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare, Titlul 80 – Împrumuturi, Art.30 – Alte Împrumuturi”, conform amendamentului adoptat şi propus de grupul parlamentar al PSD.
Un alt amendament al PSD a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane lei, pentru programul Start Up Nation.
De asemenea, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 20 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară al Executivului „pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul  sprijinirii financiare a Administraţiei Patriarhale, în vederea continuării lucrărilor de construire a Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului”, printr-un amendat tot al grupului parlamentar al PSD.

UPDATE Solicitarea PNL ca proiectele de lege să fie retrimise la comisiile reunite de buget pentru un alt raport a fost respinsă în plenul reunit de marţi. 

Au votat 417 parlamentari. Au fost 225 voturi împotriv, 175 pentru, 6 abţineri şi 11 aleşi nu şi-au exprimat votul.

ŞTIREA INIŢIALĂ „O primă precizare. Ceea ce a spus liderul de grup UDMR e o chesitune care se ridică în momentul dezbaterii pe articole. Nu am ajuns încă acolo. Luaţi în considerare vă rog solicitarea grupului PNL, în baza regulamentului comun care arată că atunci când un parlamentar constată încălcarea regulamentului trebuie să vină să spună. E încălcat articolul 63 alineatul 1 care dispune că cele două comisii întocmesc un raport cu amendamente admise şi respinse, cu o scurtă motivare. Fiind vorba de o lege referitoare la chestiuni bugetare cu impact bugetar întocmirea de către Guvern, prin MFP, a fişei fiecărei propuneri care modifică bugetul de stat. Cei care fac amendamente, spune Constituţia, trebuie să prezinte o declaraţie conform căreia majorarea de cheltuială se încadrează în strategia fiscală în vigoare. Legea răspunderii fiscal-bugetare arată că în cazul unor proceduri care atrag majorarea cheltuielilor bugetare, iniţiatorii trebuie să depună o declaraţie conform căreia majorarea e compatibilă cu strategia fiscal bugetară. Aici există decizia CCR care e revelatoare, din mai 2020 – în cadrul raporturilor constituţionale între Guvern şi Parlament este obligatorie solicitarea unei informări atunci când sunt afectate prevederile şi cheltuielile bugetului de stat. Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare, fără să ceară o informare în acest sens. În consecinţă legea e neconstituţională. Fapt pentru care e încălcat articolul 63 din Regulamentul activităţilor comune. Pe cale de consecinţă, vă solicităm retrimiterea proiectului de lege la comisiile comune sesizate de fond, pentru refacerea raportului, cu termen de redepunere în 30 de zile. Potrivit regulamentului termenul urmează să îl stabiliţi dumneavoastră, domnule preşedinte. Noi vă propunem 30 de zile”, a afirmat Gabriel Andronache marţi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

De asemenea, liderul deputaţilor UDMR  Benedek Zacharie a solicitat să fie scos un amendament admis din raportul comisiilor reunite de buget.

„Azi discutăm despre rectificarea bugetară pe 2020, ceea ce ştim că e extrem de importantă atât pentru UAT, cât şi pentru instituţiile statului, dar aşa cum a trecut această propunere legislativă prin comisiile reunite există un non-sens, creşterea cheltuielilor şi se plafonează datoria publică. Cer să supunem la vot articolul nr 12 şi să eliminăm acel amendament admis –„plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut””, a afirmat Benedek Zacharie.

Gabriel Andronache a anunţat că grupurile parlamentare ale PNL vor vota da, pentru retrimiterea la comisii.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a preciza tcă grupurile PSD vor vota împotriva retrimiterii.

Totodată, deputatul USR George Dircă a spus că „grupurile parlamentare ale USR vor vota pentru retrimiterea la comisii”.

În schimb, grupurile UDMR vor vota cu nu, prin urmare împotriva retrimiterii la comisii a proiectelor de lege privind rectificarea bugetară. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.