Fostul premier britanic Theresa May acuză Guvernul succesorului său Boris Johnson de faptul că pune în pericol pacea în Irlanda de Nord şi că ameninţă, astfel, ”integritatea Regatului Unit”, prin proiectul său de lege privind piaţa internă britanică, ce revine în partea asupra Acordului Retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputata conservatoare, care a condus Guvernul din 2016 şi până la jumătatea lui 2019, în toiul negocierii Brexitului, a catalogat luni această atitudine drept ”imprudentă şi iresponsabilă” şi a avertizat că nu va vota în favoarea textului succesorului său, deoarece va ”antrena pagube incalculabile la adresa reputaţiei Regatului Unit”.

Londra a provocat furia europenilor după ce a prezentat un proiect de lege - aflat în curs de examinare în Parlament - care revine parţial asupra acordului Brexitului, semnat de Johnson cu Cei 27 şi care încadrează ieşirea regatului din UE, un document care reprezintă, potrivit poripriei mărturisiri, o încălcare a dreptului internaţional.

Textul vizează mai ales dispoziţiile speciale convenite în Irlanda de Nord, cu scopul de a evita o reimpunere a unei frontiere cu Republica Irlanda, un stat membru UE, şi care ar putea fragiliza Acordul de Pace din Vinerea Mare din 1988 care a pus capăt celor 30 de ani de ”tulburări” sângeroase.

”Voinţa Guvernului de a abandona în mod unilateral un acord internaţional pe care l-a semnat conduce la punerea sub semnul întrebării a voinţei sale de a respecta Acordul din Vinerea Mare”, a denunţat, într-o sesiune, în Parlament, deputata Theresa May, care a fost nevoită să demisioneze din funcţia de premier după ce s-a lovit ea însăşi de spinoasa problemă a Irlndei de Nord.

May avertizează că această răsturnare poate face ca ”anumite comunităţi să fie mai puţin dispuse să aibă încredere în Guvernul britanic” şi, mai ales, să afecteze ”voinţa locuitorilor Irlandei de Nord de a continua să facă parte din Regatu Unit”.

Foarte controversat în cadrul majorităţii conservatoare, acest proiect de lege - care încredinţează doar Regatului Unit puterea, menită să fie împărţită cu europenii, de a lua anumite decizii în Irlanda de Nord - a primit însă săptămâna trecută aprobarea iniţială a deputaţilor. Numai doi membri ai Partidului Conservator au votat atunci ”împotrivă”, iar alţi 29 - inclusiv Theresa May - s-au abţinut.

Deputaţii se pronunţă din nou prin vot asupra acestui proiect de lege săptămâna viitoare, după care textul urmează să fie supus votului Camerei Lorzilor, după săptămâni de examinare aprofundată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.