Poziţiile Guvernului afgan şi talibanilor rămân foarte depărtate - inclusiv cu privire la aspectele cele mai elementare ale egocierilor pe care le-aiu început în urmă cu o săptămână, constată mai mulţi observatori, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Insurgenţii refuză în continuare să se implementeze un armistiţiu, iar războiul continuă - aşa cum arată uciderea săptămâna trecută a 40 de persoane în atacuri comise de către talibani.

Guvernul afgan consideră că succesul negocierilor este imperativ, deoarece urmează să rămână - începând din mai - fără susţinerea militară a forţelor străine prezente în Afganistan.

De la 12 septembrie - când a început marele spectacol al negocierilor interafgane, la Doha, sub patronajul Statelor Unite -, cele două părţi s-au pus de acord asupra unui singur punct - şi anume că au dezacorduri profunde.

”Vorbim cu o tabără care este dură şi inflexibilă, iar nimic nu avansează”, declară un negociator afgan.

”Prima săptămână a relevat amploarea şi complexitatea negocierilor, între care nu tocmai cea mai mică este problema sistemului politic”, subliniază un analist independent care urmăreşte negocierile îndeaproape, Graham Smith.

Pe când se aflau la putere, ”studenţii la religie” au pacificat ţara, instaurând un regim islamist, ale cărui principale victime au fost femeile.

Talibanii spun acum că le vor respecta drepturile, dar în cadrul shariei, legea islamică, însă numeroase femei care au crescut în perioada în care aceşti extremişti religioşi guvernau ţara au îndoieli cu privire la aceată ”conversiune” bruscă.

Trei diplomaţi la curent cu negocierile afirmă că talibanii şi Kabulul au puncte de vedere opuse asupra interpretării legii islamice - mai ales în privinţa pedepsirii crimelor şi infracţiunilor, drepturilor femeilor şi libertăţii se exprimare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.