Ancheta NATO cu privire la un incident naval care a avut loc în iunie între Franţa şi Turcia, în estul Mării Mediterane, a fost clasificată drept prea sensibilă pentru a fi dezbătută în mod public şi nu va conduce la sancţiuni, declară diplomaţi pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest dosar în care se înfruntă două state membre ale Alianţei Nord-Atlantice este unul dintre contencioasele care îi pune unitatea la încercare.

Scandalul a izbucnit la 10 iunie, când fregata franceză Courbet aparţinând Marinei franceze, care acţiona în cadrul Misiunii NATO de supraveghere Sea Guardian, a încercat să inspecteze un cargou care naviga cu transponderul oprit şi refuza să comunice portul de destinaţie, suspectat de faptul că transporta armament către Libia.

Potrivit autorităţilor franceze, bastimente aparţinând Marinei turce au iluminat atunci, în trei rânduri, fregata franceză cu radarele lor de tir.

”De asemenea, personal (turc) purtând vestă antiglonţ şi căşti grele s-au postat la afetele armamentului uşor al acestor nave. Acesta este un act extem de agresiv şi care nu poate fi al unui aliat faţă de alt aliat care îşi face treaba sub comandamentul NATO”, denunţa câteva zile mai târziu ministrul francez al Aramtelor Forence Parly.

Autorităţile turce au dezminţit în mod categoric ”acuzaţii false” şi au cerut Franţăei să prezinte scuze.

După trei luni, în contextul în care Parisul şi Ankara continuă războiul declaraţiilor, pare improbabil ca ancheta deschisă de NATO să poată soluţiona acest litigiu.

Un oficial de la NATO declară că raportul a fost finalizat, însă refuză să spună orice despre conţinutul documentului.

”A fost băgat sub preş”, declară un diplomat european.

Altul spune că NATO vrea să păstreze cu orice preţ Turcia în Alianţa Nord-Atlantică, din cauza influenţei militare a acesteia şi a poziţiei strategice pe care o are pe flancul de sud-est al blocului militar. În acest context, pare exclus să fie arătată cu degetul.

”Raportul cu privire la incidentul cu Courbet nu a izbutit, pentru că nimeni nu vrea să umilească Turcia, care a cerut în mod zgomotos să i se prezinte scuze”. apreciază o sursă europeană, care adaugă că ”incidentul a fost înregistrat” şi că Consiliul Atlantic şi-a reafirmat respectarea embargoului asupra armamentului impus Libiei şi regulile de comportament între aliaţi.

”NU CĂUTAŢI GÂLCEAVĂ TURCIEI”

În acest duel, cele două părţi continuă să-şi trâmbiţeze victoria.

Emmanuel Macron a denunţat din nou, săptămâna trecută, în marja summitului ţărilor mediteraneene pe care l-a prezidat în Corsica, ”comportamente inadmisibile” ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan; care i-a replicat ”să nu căutaţi gâlceavă Turciei”.

Franţa acuză Turcia de faptul că nu respectă embargoul ONU impus vânzării de armament Libiei şi afirmă totodată că apără suveranitatea Greciei şi Ciprului, partenerii săi europeni, de ţintirea de către Turcia a unor zăcăminte de hidrocarburi sau definirea zonelor economice exclusive (ZEE).

NATO încearcă, în schimb, să favorizeze negocieri de ”dezescaladare” între cei doi aliaţi.

Însă, afirmă un oficial NATO, ”este dificil să spunem dacă aceste negocieri vor da un rezultat. Fiecare declaraţie a Parisului, Ankarei sau Atenei complică de fiecare dată orice revenire”.

Un ambasador american din Europa consideră că este rezultatul unei ciocniri al ambiţiilor între ”voinţa lui Macron de a fi un om mare în Europa” şi cea a lui Erdogan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.