Organizaţia pentru Interzicerea Armanentului Chimic (OIAC) a confirmat joi că a trimis experţi în Germania pentru a preleva eşantioane de la opozantul rus Aleksei Navalnîi şi a anunţat că rezultatele testelor în vederea stabilirii faptului dacă a fost otrăvit sau nu cu noviciok urmează să fie cunoscute în curând, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Berlinul, unde opozantul numărul unu al Kremlinului este spitalizat - o victimă a unei otrăviri, la 20 august, în Siberia, potrivit anturajului său - a cerut în mod oficial ”asistenţa tehnică” a instituţiei internaţionale cu sediul la Haga, a anunţat OIAC.

Un laborator militar german a conchis la 3 septembrie că Aeksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu o substanţă de tip noviciok, concepută în scopuri militare în epoca sovietică, acuzaţii pe care Moscova le contestă.

Un laborator francez şi unul suedez au confirmat concluziile germane, iar Berlinul şi Parisul au insistat din nou, luni, asupra necesităţii unei anchete ruse.

Berlinul a anunţat că aşteaptă evaluarea OIAC.

”O echipă de experţi de la Secretariatul Tehnic a prelevat în mod independent eşantioane biomedicale de la domnul Navalnîi, pentru a fi analizate în laboratoarele de referinţă ale OIAC”, a anunţat instituţia.

”Rezultatele acestor analize urmează să fie cunoacute în curând şi vor fi comunicate autorităţilor germane”, a precizat OIAC.

Directorul OIAC Fernando Arias şi-a exprimat, la începutul lui septembrie, ”îngrijorarea gravă” cu privire la cazul Navalnîi.

Acest agent neurotoxic a fost folosit deja împotriva fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiice sale Iulia, în 2018, în Anglia.

Londra consideră principalul suspect serviciile militare ruse de informaţii GRU.

Cazul Navalnîi riscă să aprindă noi tensiuni în cadrul insituţiei internaţionale.

Germania ar putea cere OIAC să-şi folosească noul mandat de desemnare a autorilor atacurilor chimice.

În pofida unor obiecţii puternice din partea Moscovei şi a aliaţilor acesteia, o majoritate a statelor membre OIAC a autorizat în 2018 Organizaţia să desemneze autorul unui atac chimic şi nu doar să documenteze folosirea unei asemenea arme chimice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.