Secretarul american al Justiţiei Bill Barr le cere procurorilor federali să folosească o lege care pedepseşte fapte de ”răzvrătire” - un text rareori utilizat pentru pedepsirea rebeliunii împotriva Guvernului - în proceduri judiciare împotriva manifestanţilor care comit violenţe, potrivit presei americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bill Barr, unul dintre pilonii Guvernului lui Donald Trump, a evocat această opţiune într-o discuţie la telefon, săptămâna trecută, cu procurorii federali din ţară, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal (WSJ), CNN şi NBC.

Statele Unite se confruntă de la moartea lui George Floyd, un afroamerican ucis prin asfixiere de către un poliţist alb, la 25 mai, la Minneapolis, cu cea mai importantă mobilizare împotriva rasismului de la mişcarea drepturilor civice din anii '60.

Aceste manifestaţii au fost pătate uneori de violenţe şi ciocniri cu forţele de ordine, iar Donald Trump, care candidează la al doilea mandat, a făcut din ele una dintre principalele sale teme de campanie.

Miliardarul republican acuză autorităţile locale de laxism şi promite ca, în cazul în care va obţine o victorie în alegerile de la 3 noiembrie, să aducă ”legea şi ordinea” în ţară.

Urmându-i linia, Bill Barr îndeamnă de săptămâni de zile la un răspuns puternic din partea Guvernului federal, în pofida faptului că majoritatea crimelor şi infracţiunilor comise sunt de competenţa justiţiei celor 50 de state americane.

Aproximativ 300 de persoane au fost arestate şi inculpate de justiţia federală, cu privire la indcendieri intenţionate ale unor clădiri federale sau agresarea unor agenţi federali, a anunţat săptămâna trecută o purtătoare de cuvţnt a Departamentului Justiţiei, Kerri Kupec.

Secretarul Justiţiei vrea, însă, să meargă şi mai departe şi le-a cerut procurorilor federali să declanşeze proceduri în virtutea unei legi care este arareori folosită şi care pedepseşte fapte de rebeliune împotriva Guvernului.

Însă acest text ar putea fi dificil de aplicat într-o ţară în care libertatea de exprimare este garantată de Constiuţie.

Ultimele proceduri cu privire la ”răzvrătire” datează din 2012 şi au vizat o miliţe înarmată din Michigan. Ele s-au încheiat cu abandonarea acuzaţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.