Artistul stradal Bansky a pierdut marca înregistrată pentru una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui, „Flower Thrower” într-un proces intentat unei mici firme care realizează cărţi poştale în care ar fi trebuit să îşi dezvăluie identitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artistul, ale cărui lucrări sunt vândute în licitaţii pentru milioane de lire sterline, a acuzat anul trecut firma Full Colour Black pentru că foloseşte imaginea creată de el pentru cărţi poştale pe care le vinde cu 2,99 lire sterline.

Firma din Yorkshire, cu trei angajaţi, a fost învinuită că încearcă „să preia custodia” numelui lui pentru a vinde „bunuri false” inspirate de lucrările lui.

Banksy a spus că asta l-a provocat să îşi deschidă propriul magazin în Croydon (sudul Londrei) şi a înregistrat lucrarea ca marcă a sa.

European Union Intellectual Property Office a decis marţi în favoarea avocaţilor firmei care au cerut ca marca înregistrată să fie anulată.

Ei au susţinut cu succes că Banksy - care spunea cândva că „drepturile de autor sunt pentru rataţi” - a acţionat „de rea credinţă” şi a abuzat de lege scoţând marca înregistrată.

Avocaţii au mai spus că oricine ar fi putut să fotografieze desenul şi să îl folosească, pentru că era un graffiti în loc public.

Iniţial, el a apărut pe clădirea unei reprezentanţe auto din Ierusalim, în 2005, şi a fost reprodusă de mulţi alţii pentru a-şi decora obiecte pe care le-au comercializat.

Cazul lui Bansky, originar din Bristol, a fost susţinut de Pest Control, o firmă care acţionează în numele lui. Reprezentanţii acesteia au spus că „nu există dovada că Banksy a permis chiar şi utilizarea necomercială a lucrării lui”, citează The Sun.

Decizia arată că marca înregistrată ar trebui să fie invalidată pentru toate bunurile şi serviciile contestate.

Aaron Wood, de la Blaser Mills Law, care a câştigat cazul, a spus că Banksy nu a deschis procesul pentru încălcarea drepturilor de autor „pentru că ar fi fost nevoit să iasă din umbră” şi şi-ar fi pierdut anonimatul.

„Decizia este una semnificativă pentru industria artei şi, mai ales, pentru Banksy. O marcă înregistrată pe numele companiei lui însemna că ar fi putut să dea în judecată în ciuda faptului că a afirmat în trecut că dispreţuieşte proprietatea intelectuală. Este o lovitură mare dată lui Banksy, care a încercat să obţină mărci înregistrate în lume pentru lucrările lui. Clientul nostru este încântat de victorie. A fost un drum lung. Spre deosebire de lucrarea lui Banksy, această operă de artă nu a apărut peste noapte”, a completat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.