Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi-a anunţat miercuri intenţia de a prezenta ”un plan de acţiune” împotriva rasismului şi ”crimelor urii, indiferent că au la bază rasa, religia, genul sau sexualitatea”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este timpul, în prezent, să construim o Uniune cu adevărat antirasistă - condamnând rasismul, dar şi acţionând”, a declarat ea în discursul său program anual despre starea Uniunii Europene pe care l-a susţinut în Parlamentul European (PE).

”Comisia va prezenta un plan de acţiune pentru a începe concretizarea acestui proiect. În acest cadru, vom propune lărgirea listei infracţiunilor prevăzute de legislaţia UE cu privire la toate formele de crime ale urii şi discursuri ale urii - indiferent că se bazează pe rasă, religie, gen sau sexualitate”, a spus ea.

Între evoluţiile aşteptate, ea a promis o consolidare a ”legilor în domeniul egalităţii rasiale acolo unde există lacune”, dar şi folosirea bugetului UE ”pentru a lupta împotriva discriminării în domenii ca locurile de muncă, locuinţe sau îngrijiri de sănătate”.

”Vom deveni mai severi în domeniul aplicării legislaţiei în cazul întârzierii punerii în aplicare”, a avertizat preşedinta CE.

Ursula von der Leyen a dat asigurri că UE va îmbunătăţi ”educaţia şi cunoştinţele cu privire la cauzele istorice şi culturale ale rasismului” şi va ataca ”prejudecăţile inconştiente, indiferent că sunt ale cetăţenilor, instituţiilor, eventual ale algoritmilor”.

”În plus, Comisia va desemna primul său coordonator în domeniul luptei împotriva rasismului, cu scopul de a acorda acestei probleme o atenţie prioritară”, a anunţat preşedinta CE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.