Preşedinta Comisiei Europene (CE), germana Ursula von der Leyen, şi-a dezvăluit miercuri planul de bătaie, în primul său discurs despre starea Uniunii Europene - o Europă mai rezistentă în faţa ameninţărilor sanitare, faţă de modificările climatice şi criza economică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În faţa eurodeputaţilor, prima femeie care conduce Executivul de la Bruxelles şi care a făcut din Green Deal un pilon al mandatului său, a anunţat că intenţionează să revizuiască în creştere obiectivul UE din 2030 privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră - în prezent de -40% faţăde nivelul din 1990 - la -55%.

Această creştere - care va avea importante consecinţe pentru sectoarele enegiei, transporturilor şi agriculturii - ”este prea importantă pentru unii şi insuficientă pentru alţii”, a recunoscut Ursula von der Leyen.

Însă ”economia noastră şi industria noastră pot face faţă”, a dat ea asigurări în acest discurs, un ritual al vieţii Bruxellesului.

OBLIGAŢIUNI VERZI

Obiectivul se înscrie în proiectul mai vast de transformare a Europei în primul continent neutru în carbon în 2050, adică în măsură să asigure un echilibru între emisiile de gaze cu efect de seră şi absorbţia lor.

În acest spirit, planul relansării europene, în valoare de 750 de miliarde de dolari, asupra căruia statele membre UE s-au înţeles în iulie, pentru a ieşi din criza cauzată de pandemia covid-19, urmează să fie finanţat în proporţie de 30% prin obligaţiuni verzi.

”Facem operă de pionierat prin elaborarea unei norme UE solide în domeniul  obligaţiunilor verzi”, a subliniat germana.

Împotriva covid-19, care a provocat răspunsuri naţionale dispersate şi a pus la încercare solidaritatea europeană, ea a îndemnat la o ”Uniune Europeană a Sănătăţii” - un sector care ţine de competenţele fiecărui stat.

”Vom crea o agenţie de cercetare şi dezvoltare biomedicale avansate la nivel european, aşa cum există în Statele Unite”, a anunţat ea.

Iar împotriva ferocei concurenţe mondiale în căutarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, ea avertizează că ”naţionalismul vaccinal pune vieţi în pericol”.

”Trebuie să veghem ca cetăţenii europeni şi ai lumii întregi să aibă acces (...). Niciunul dintre noi nu va fi în siguranţă atât timp cât nu vom fi toţi în siguranţă”, a continuat ea.

Pe frontul Brexitului, în contextul în care relaţiile cu Londra se înveninează, preşedinta CE a avertizat că acordul care a pecetluit plecarea Regatului Unit din UE, semnat în ianuarie, nu poate fi modificat în mod unilateral.

AVERTISMENT ADRESAT ANKAREI

”Este o problemă de drept, de încredere şi de bună credinţă”, a declarat ea, în contextul în care Parlamentul britanic tocmai a aprobat un proiect de lege care revine în parte asupra angajamentelor pe care Londra şi le-a asumat şi în care perspectivele unei ieşiri ordonate a regatului din Uniune scad. Sfârşitul anului marchează încheierea perioadei de tranziţie.

Ursula von der Leyen, care a promis să conducă o Comisie ”geopolitică”, a avertizat totodată Turcia împotriva oricărei tentative de ”intimidare” în conflictul gazelor naturale cu Grecia, în estul Mării Mediterane.

”Dacă suntem apropiaţi geografic, distanţa între noi nu pare să înceteze să crească”, a declarat ea.

Tensiunile din estul Mării Mediterane se vor afla în centrul unui summit european, prevăzut la 24 şi 25 septembrie, dar şi situaţia din Belarus, unde continuă fără încetare reprimarea opozanţilor preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Alt dosar ultrasensibil pentru UE este migraţia.

Incendiul care a distrus tabăra de migranţi de la Moria, cea mi mare din Europa, ne aminteşte ”în mod dureros că Europa trebuie să acţioneze unită”, a subliniat preşedinta CE, care urmează să prezinte la 23 septembrie o reformă foarte aşteptată a politici sale a migraţiei.

”Dacă ne intensificăm eforturile (la nivel european), aşteptăm de la toate statele membre să-şi intensifice şi ele eforturile”, a declarat ea, referindu-se la refuzul unor ţări din Europa de Est de a primi solicitanţi de azil.

Ursula von der Leyen a anunţat, în final, că va prezenta ”un plan de acţiune” împotriva rasismului şi ”crimelor urii, indiferent că aula bază rasa, religia, genul sau sexualitatea”.

Zonele ”fără LGBTQ” (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, queer) care au fost decretate în Polonia sunt ”zone lipsite de umanitate”, care ”nu au ce căuta” în UE, a denunţat germana, care vrea de asemenea ca dreptul de a fi părinţi al cuplurilor de acelaşi sex să fie recunoscut în toate statele membre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.