Iranul a avertizat marţi Statele Unite cu privire la o ”eroare strategică”, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat Teheranul, în urma unor informaţii de presă cu privire la un plan de asasinat iranian al unei diplomate americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi sperăm ca ei să nu comită o nouă eroare strategică. Dacă o vor face, ei se vor confrunta, bineînţeles, cu un răspuns decisiv al Iranului”, a avertizat Ali Rabii, un purtător de cuvânt al Guvernului, într-o conferinţă de presă televizată.

Washingtonul şi Teheranul sunt la cuţite după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, şi impunerea unor dure sancţiuni economice Iranului.

Între timp, cele două ţări s-au aflat în două rânduri pe marginea prăpastiei unei confrintări directe - mai întâi, în 2019, când Iranul a doborât un avion american fără pilot (dronă), pe care l-a acuzat că i-a încălcat spaţiul aerian, ceea ce Washingtonul dezminte, iar apoi în ianuarie 2020, când puternicul general iranian Qassem Soleiman a fost asasinat cu o dronă la Bagdad, din ordinul lui Donald Trump.

Potrivit site-ului Politico, care citează doi oficiali americani sub protecţia anonimatului, serviciile americane de informaţii cred că Guvernul iranian intenţionează să o asasineze pe ambasadoarea Statelor Unite în Africa de Sud, Lana Marks, apropiată  lui Donald Trump, pentru a răzbuna moartea lui Soleimani.

Ministerul iranian de Externe a apreciat luni că este vorba despre ”fake news” (informaţii false), ”fără fundament”, denunţând ”metode reptitive şi îngreţoşătoare pentru a crea o atmosferă antiiraniană pe scena internaţională”.

”Orice atac al Iranului, sub orice formă va fi, împotriva Statelor Unite va fi urmat de un atac împotriva Iranului care va fi de o mie de ori mai puternic în magnitudine”, a ameninţat pe Twitter Donald Trump.

Rabii şi-a exprimat regretul faţă de faptul că ”preşedintele unei ţări care revendică (o anumită putere) în gestionarea ordinii mondiale face declaraţii atât de îndoielnice, pripite şi alimentate de agenda sa (poliică)”.

A se baza pe informaţii atât de ”slabe” nu va face ”nimic altceva decât să tulbure regiunea”, a adăugat el, îndemnându-l pe Trump ”să se abţină de la orice aventurism (...) cu scopul de a fi reales” în noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.