Preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu o ripostă a Statelor Unite ”de o mie de ori mai puternică în magnitudine” decât orice atac al Iranului, în urma unor informaţii de presă cu privire la un plan de asasinare al Teheranului a unei diplomate americane, iar secretarul de Stat Mike Pompeo a ameninţat că Washingtonul va împiedica republica islamică să achiziţioneze armament rus şi chinez, în contextul în care un embargo impus Teheranului expiră la 18 octombrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Orice atac al Iranului, sub orice formă ar fi, împotriva Statelor Unite va fi urmat de un atac contra Iranului care va fi de 1.000 de ori mai puternic în magnitudine”, a ameninţat Donald Trump pe Twitter.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane a reporşat, la postul de radio francez france Inter, că ”nu s-a făcut nimic până acum pentru a se prelungi acest embargo, iar astfel Statele Unite şi-au asumat responsabilitatea”, referindu-se la dezacorduri între americani şi europeni pe această temă.

”Noi credem că schimbarea pe care a făcut-o să apară preşedintele Donald Trump în prvinţa Republicii Iran este un foarte mare succes. Asta a unit lumea în faptul că Iranul este principalul sponsor al terorismului”, a declarat secretarul de stat.

”Foarte, foarte puţine ţări sunt în dezacord cu noi, inclusiv în sânul Europei”, a adăugat el.

”Vom acţiona astfel încât vom împiedica Iranul să achiziţioneze tancuri şi sisteme de apărare aeriene iar apoi să vândă armament Hezbollah, torpilând astfel eforturile preţedintelui (francez Emmanuel) Macron în Liban”, a declarat pompeo.

Statele Unite s-au retras în 2018  din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear şi au reimpus apoi sancţiuni dure Iranului, pe care-l acuză de expansionism în Orientul Mijlociu, prin relee locale precum puternica miliţie şiită Hezbollah din Liban.

Washingtonul a lansat în mod oficial, la ONU, la 21 august, o procedură controversată - cunoscută sub numele de ”snapback” -, prin care cere reimpunerea sancţiunilor internaţionale Iranului, inclusiv o prelungire a embargoului asupra armamentului impus Teheranului.

Începând de la 20 septembrie, când expiră termenul de o lună prevăzut de procedură, Statele Unite urmează să afirme că aceste sancţiuni sunt din nou în vigoare.

Însă americanii se lovesc de refuzul categoric al aliaţilor lor europeni - Franţa, Germania şi Regatul Unit - şi al altor mari puteri - China şi Rusia - care au semnat Acordul de la Viena, menit să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică, în schimbul ridicării sancţiunilor care-i sufocă economia.

O majoritate zdrobitoare a membrilor Consiliului de Securitate al ONU - 13 din 15 membri, inclusiv ţările care au semmat Acordul - au respins, în august, validitatea procedurii angajate de către Statele Unite.

Potrivit acestor ţări, Washingtonul nu mai face parte, din 2018, din Acordul de la Viena şi nu are o bază legală pentru a declanşa la ONU o reimpunere a sancţiunilor internaţionale prin intermediul acestui pact.

”Snapback-ul nu are legitimitate politică şi nici validitate juridică”, insistă o sursă diplomaticăeuropeană.

”Trebuie să fie clar că sancţiunile nu sunt restabilite”, subliniază sura citată, odată cu apropierea datei de 20 septembrie.

Numeroşi aliaţi ai Washingtonului sunt îngrijoraţi de relansarea activităţilor iraniene de îmbogăţire a uraniului, ca ripostă faţă de sancţiunile americane, însă mulţi denunţă gânduri ascunse ale lui Donald Trump, grijuliu să prezinte rezultate în acest dosar cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.