Israelul ”trebuie să negocieze” pacea cu palestinienii, însă Benjamin Netanyahu ”nu are nicio intenţie” să o facă, susţine liderul opoziţiei Yair Lapid într-un interviu acordat AFP, în care acuză Guvernul de faptul că a ”eşuat complet” să oprească pandemia covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La fel ca întreaga clasă politică, Lapid salută normalizarea relaţiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain, acorduri care urmează să fie semnate marţi la Washington, însă consideră că statul evreu este necesar să înceapă - simultan - negocieri cu palestinienii.

”Guvernul spune că am ajuns la acorduri cu ţări sunnite moderate, fără a plăti preţul de a purta negocieri cu palestinienii. Ceea ce spun eu este că nu este vorba despre un preţ de plătit, ci despre interesul Israelului de a negocia cu palestinienii”, a declarat luni Lapid în biroul său din Knesset (Parlament), la Iersualim.

”Însă palestinienii trebuie, de asemenea, să înţeleagă că nu mai pot (...) aştepta ca lumea arabă şi comunitatea internaţională să facă treaba în locul lor (...). Ei trebuie să fie proactivi şi să înceteze să facă pe eternele victime”, a declarat el.

Palestinienii au denunat acordurile dintre Israel şi cele două ţări de la Golful Persic, care fac ţăndări consensul arab cu privire la necesitatea de a se face pace între israelieni şi palestinieni înaintea oricărei normalizări a relaţiilor cu statul evreu.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene sunt blocate din 2014.

Palestinienii, care insistă asupra înfiinţăriistatului la care aspiră, Palestina, cu capitala la Ierusalimul de Est, refuză să reia negocierile în baza unui plan american de pace la conflictul israeliano-palestinian, pe care-l denunţă ca favorabil Israelului şi care prevede o anexare a coloniilor evreieşti din teritorii palestiniene ocupate şi înfiinţarea unui stat palestinian redus.

”Palestinienii nu vor primi 100% ceea ce doresc (...), dar trebuie să se întoarcă la masa negocierilor, iar noi trebuie” să face la fel, adaugă liderul formaţiunii Yesh Atid-Telem (centru).

”O spun răspicat: trebuie să mergem înainte şi să discutăm cu palestinienii pe baza soluţiei cu două state (...). Însă acest Guvern nu are nicio intenţie să negocieze cu palestinienii, pentru că, pentru Netanyahu, acesta este un pericol politic, iar cu problemele sale cu justiţia (este judecat de corupţie) el are nevoie de baza sa electorală, care se opune oricărui acord” cu palestinienii.

”GREŞEALĂ”

În urma alegerilor din martie, aliaţii lui Yair Lapid, între care se află ministrul Apărării Benny Gantz şi şeful diplomaţiei Gabi Ashkenazi, au părăsit corabia politică pentru a i se alătura lui Netanyahu şi a forma împreună cu el un Guvern de uniune.

”Ei au făcut o greşeală şi o ştiu în prezent. Eu le-am spus «eu am muncit cu Netanyahu, iar el nu vă va lăsa să ţineţi mâinile pe volan»”, a declarat acest fost ministru de Finanţe al lui Netanyahu.

Un exemplu? ”El a negociat acorduri (...) cu Emiratele Arabe Unite şi apoi cu Bahrainul, fără ca măcar să le spună”, afirmă Lapid, un fost jurnalist vedetă de televiziune, căruia maxilarul proeminent, umerii laţi şi părul grizonant îi conferă aerul unui George Clooney în timp ce-şi soarbe cafeaua espresso.

Or Guvernul Netanyahu şi cei 36 de miniştri ai acestuia este un ”monstru birocratic” care nu a ştiut să gestioneze covid-19, susţine el în biroul său decorat cu forografii în care apare alături de Emmanuel Macron, Boris Johnson, Angela Merkel, Joe Biden şi fostul tenor republican John McCain. Dar nu şi alături de Donald Trump...

Iniţial un campion în lupta împotriva covid-19, Israelul înregistrează o ”explozie” a numărului contaminărilor în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat Guvernul să reinstituie izolarea generală pe o perioadă de trei săptămâni.

”Aceasta este o măsură care devastează economia şi nu este utilă în oprirea epidemiei. Singurul motiv din cauza căruia Guvernul a impus o izolare este că el este complet pierdut (...), că a eşuat complet în gestionarea (noului) coronavirus”, acuză Lapid.

STAGNARE

În ultimele săptămâni, zeci de mii de israelieni au ieşit în stradă pentru a cere plecarea de la putere a lui Netanyahu, din cauza proceselor sale de corupţie şi modului în care gstionează epidemia covid-19.

Ei agită ţara sâmbăta seara, la Ierusalim, în faţa reşedinţei oficiale a lui Netanyahu şi pe poduri într-o mână de oraşe. Yair Lapid a evitat, până acum, adunările de la Ierusalim, însă a făcut ”turul” podurilor.

De când au loc aceste manifestaţii, popularitatea lui Benjamin Netanyahu a scăzut, însă Partidul său Likud rămâne în frunte în sondaje. Trupele lui Yair Lapid stagnează pe locul trei.

”Asta nu e suficient, trebuie să fiu în măsură să am un mesaj destul de clar pentru a profita” de manifestaţii, recunoaşte el, susţinând că Benjamin Netanyahu nu a câştigat niciodată alegeri cu indicatori economice pe roşu, cum este cazul în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.