Aliaţii opozantului rus Aleksei Navalnîi, victima unei presupuse otrăviri cu noviciok, au revendicat victorii simbolice în două oraşe siberiene, în alegerile regionale de duminică - marcate potrivit unor observatori indepndenţi de o serie de nereguli, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 41 dintre cele 85 de regiuni ruse, alegătorii au fost chemaţi să-şi aleagă guvernatorii, adunările regionale sau municipale şi patru deputaţi în Parlamentul naţional.

La Novosibirsk, al treilea cel mai important oraş din ţară, echipa lui Navalnîi a revendicat victoria lui Serghei Boiko, la conducerea unei coaliţii care a candidat la Consiliul Municipal şi care a înfruntat partidul Kremlinului cu susţinerea organizaţiei principalului opozant rus.

”Sergei Boiko, la Novosibirsk, a câştigat” alegerile, a anunţat pe Twitter o purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş.

La Tomsk, alt oraş siberian, opoziţia a revendicat două mandate în Consiliul Muncipal - unul pentru Ksenia Fadeeva, o candidată în vârstă de 28 de ani, o directoare a biroului de campanielocal al organizaţiei lui Aleksei Navalnîi.

O victorie la Tomsk este simbolică pentru opoziţie, pentru că în acest oraş a fost otrăvit Navalnîi, potrivit aliaţilor săi.

Potrivit unor rezultate preliminare, publicate luni pe site-ul Comisiei Electorale Regionale, Andrei Fateev et Ksenia Fadeeva se clasează primii în două circumscripţii la Tomsk.

Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin se clasează, însă, pe primul loc în alegerile municipale de duminică, în acest oraş siberian cu 500.000 de locuitori, cu 24,46% din voturile exprimate.

Într-un context economico-social dificil, de acuzaţii de corupţie şi ale unei reforme nepopulare a pensionării, popularitatea partidului lui Vladimir Putin s-a erodat cu un an înaintea viitoarelor alegeri legislative.

Partidul Rusia Unită a obţinut însă majoritatea zdrobitoare a mandatelor puse în joc.

”VOT INTELIGENT”

Scrutinul s-a desfăşurat începând de vineri, timp de trei zile, în secţii de votare mobile şi în aer liber, în mod oficial cu scopul de a limita riscurile legate de epidemia covid-19, la fel ca la referendumul constituţional din vară, care l-a autorizat pe Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

Opoziţia denunţă faptul că aceste metode fac foarte dificilă activitatea observatorilor şi favorizează fraudele. Preşedinta Comisiei Electorale Centrale Ela Pamfilova consideră însă că aceste acuzaţii ”nu sunt obiective şi sunt destul de răuvoitoare”.

ONG-ul specializat Golos a denunţat ”arbitrariul” conducătorilor multor secţii de vot, care refuză să înregistreze plângerile observatorilor. Organizaţia nonguvernamentală a anunţat 1.570 de încălcări care i-au fost raportate, inclusiv ”înţesarea urnelor” cu voturi.

La Novosibirsk, Serghei Boiko a dat duminică asigurări AFP că a prezentat ”numeroase infracţiuni”, notând, de exemplu, că, pe ”seiful cu buletinele de vot” din primele două zile de vot ”sigiliile sunt rupte”.

”Oamenii cer tot mai mult schimbarea. Ei nu vor să vadă aceleaşi persoane la putere, în care şi-au pierdut încrederea de mult timp”, a declarat pentru AFP Aleksandr Surov, în vârstă de 20 de ani, un activist din echipa lui Navalnîi la Novosibirsk.

Damir Adgamov, un alegător în vârstă de 26 de ani, a declarat că a votat cu opoziţia, după ce a văzut anchetele lui Aleksei Navalnîi care denunţă corupţia elitelor politice. ”Poate că noi idei pot să schimbe lucrurile”.

Aceste alegeri au fost ocazia ca organizaţia lui Aleksei Navalnîi să-şi testeze eficienţa tacticii ”votului inteleigent” - care constă în a îndemna la vot cu candidatul cel mai bine plasat pentru a-l învinge pe cel al puterii.

Metoda a fost folosită vara trecută la Moscova, în alegerile municipale, în care puterea a pierdut numeroase mandate.

”Orice victorie împotriva Rusiei Unite slăbeşte poziţia preşedintelui Putin”, sublinia duminică ,âna draptă a lui Navalnîi, Leonid Volkov.

OTRĂVIRE ÎN PLINĂ CAMPANIE

Spectrul cazului Navalnîi a planat asupra campaniei. Potrivit susţinătorilor săi şi medicilor săi germani, Navalnîi na fost otrăvit la sfârşitul lui august cu un agent neurotoxic militar, de tip noviciok.

El se afla atunci în Siberia, pentru a-şi susţine candidaţii şi a efectua anchete cu privire la corupţia elitelor locale.. Opozantul, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat la Berlin şi a ieşit din comă lunmea trecută.

Occidentalii au îndemnat autorităţile ruse să prezinte explicaţii şi să-i trimită pe cei care se fac voinovaţi în faţa jsutiţiei, sub ameninţarea sancţiunilor. Kremlinul a respins versiunea otrăvirii, denunţând acuzţaii nefondate.

În plus, o criză are loc în oraşul Habarovsk, în Exteremul Orient rus Alegeri nu au fost prevăzute, iar de două luni Moscova nu reuşeşte să oprească manifestaţii importante care denunţă arestarea guvernatorului regional, ales împotriva favoritului Kremlinului.

În afară de Rusia Unită şi de tradiţionalele partide Comunist şi LDPR (naţionalişti), alte patru formaţiuni au participat duminică în alegeri. Aceste formaţiuni au fost formate cu ajutorul puterii, potrivit opoziţiei, cu scopul de a crea disensiuni în rândul electoratului contestatar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.