Partidul Liberal Democrat (PLD) aflat la putere în Japonia l-a ales luni, cu o majoritate zdrobitoare, preşedinte pe Yoshihide Suga, pentru a deveni următorul premier al ţării, în locul lui Shinzo Abe, care a demisionat din motive de sănătate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suga a obţinut 377 de voturi, iar Fumio Kishida 88 şi Shigeru Ishiba 68, cei doi rivali ai săi, a anunţat PLD.

Un vot în Parlament, prevăzut miercuri, în vederea desemnării noului premier al Japoniei pare o formalitate, având în vedere ponderea coaliţiei PLD cu aliatul său, Partidul Komeito.

Înainte să intre în mod oficial în cursă, Suga, în vârstă de 71 d ani, a obţinut susţinerea unor facţiuni-cheie în partid,iar candidatura sa era considerată sinonimă stabilităţii şi continuării politicii lui Abe.

Invocând urgenţa situaţiei, PLD a optat pentru un scrutin redus, limitat la 535 de electori - cei 394 de parlamentari din partid şi 141 de reprezentanţi ai săi în cele 47 de regiuni ale ţării. În total, 534 de sufragii au fost exprimate.

Acest mod de alegere i-a dat lui Suga un avantaj decisiv împotriva celor doi rivali.

Shigeru Ishiba este popular în opinia publică japonză, însă este văzut rău de anumiţi membri PLD, care nu-l iartă pentru că a părăsit o vreme partidul, în anii '90, şi nici pentru faptul că a criticat în mod deschis bilanţul lui Abe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.