Grupuri de opoziţie din Bahrain au anunţat că sunt împotriva deciziei statului din Golf de normalizare a relaţiilor cu Israelul, iar un influent cleric şiit a cerut populaţiei din regiune să se opună, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ayatollahul Sheikh Isa Qassim, care trăieşte în Iran, a spus că este împotriva normalizării relaţiilor dintre ţările arabe şi Israel, într-un comunicat publicat de partidul de opoziţie al-Wefaq, un grup apropiat lui Qassim. Acest partid este dizolvat.

Acordurile încheiate între Israel şi Emiratele Arabe Unite, luna trecută, între Israel şi Bahrain, vineri, sunt împotriva voinţei poporului, a spus clericul.

”Există o mare divergenţă între conducători şi cei conduşi, în gândire, minte, obiective şi interese. Guvernele trec printr-o înfrângere psihologică şi vor să o impună oamenilor, iar oamenii trebuie să se opună aceste înfrângeri”, a spus Qassim.

Un grup de asociaţii politice şi civile din Bahrain, inclusiv Asociaţia Baroului din Bahrain, şi-au exprimat duminică opoziţia faţă de acord într-o declaraţie comună.

”Ceea ce rezultă din normalizare nu se va bucura de sprijin popular, în conformitate cu generaţiile din Bahrain care au fost crescute în spiritul susţinerii cauzei palestiniane”, se spune în declaraţie.

Şeful celei mai înalte instanţe din Bahrain a ordonat angajaţilor sistemului judiciar să nu critice politica guvernului sau să exprime opinii care aduc atingere unităţii naţionale, a informat duminică ziarul al-Bilad.

Ministrul de Externe al Bahrainului a declarat că drepturile palestiniene au rămas o prioritate pentru regat.

Populaţia a criticat anterior legăturile guvernului lor cu Israelul, inclusiv o conferinţă din iunie anul trecut de la Manama, organizată pentru a lansa un plan economic condus de SUA, în valoare de 50 miliarde de dolari, pentru susţinerea păcii israeliano-palestiniene.

În aprilie, Parlamentul s-a alăturat apelurilor de pe reţelele sociale pentru a opri oficialii guvernamentali şi oamenii de afaceri israelieni să participe la o conferinţă internaţională de antreprenoriat. Delegaţia nu a participat.

Bahrainul are de zeci de ani o populaţie evreiască, deşi emigraţia este mică în prezent.

Ebrahim Noonoo, şeful comunităţii evreieşti din Bahrain, a declarat că acordul va permite israelienilor să vină în Bahrain pentru a-şi vizita sinagoga şi cimitirul, unde sunt îngropaţi membri de familie.

”Cu acest acord apar idei noi şi deschise, care ne ajută să găsim soluţii pentru orice problemă între evrei şi musulmani”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.