Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a declarat, pentru News.ro, că o reuniune a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) va avea loc duminică pentru că „mai multe şcoli care erau încadrate în scenariul roşu trebuie duse în galben”. El a adăugat că a fost greşit interpretat ordinul ministrului Sănătăţii care stabileşte măsurile de organizare a activităţii în unităţile şi instiţiile de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Bădulescu a mai explicat că, în şedinţa anterioară a CMBSU, a fost introdus ordinul ca un criteriu de încadrare al culorii, şi nu pe criteriile epidemiologice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte astăzi deoarece mai multe şcoli care erau încadrate în scenariul roşu, trebuie duse în galben, pentru că în şedinţa de data trecută au interpretat greşit ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi au introdus ordinul ca un criteriu de încadrare al culorii, şi nu pe criteriile epidemiologice. Niciodată nu am facut partizanat politic în situaţii de urgenţă. Le repunem în situaţia normală. Cu siguranţă vor ieşi din roşu cele care nu au de ce să stea în roşu şi sunt acum în roşu şi vor intra în roşu după ce vom vedea actele, cele care sunt acum în galben şi solicită ministerul şi dânsa a declarat să le băgăm în roşu”, a afirmat Aurelian Bădulescu duminică pentru News.ro.

Ministrul Educaţiei Monica Anisie a declarat că au apărut cazuri de COVID-19 la Şcoala Centrală şi la o grădiniţă, Zâna Florilor, care au solicitat instituirea scenariului roşu, urmând o decizie a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, care se reuneşte duminică.

Potrivit hotărârii de joi a CMBSU un număr de cinci şcoli din Bucureşti sunt încadrate în scenariul roşu, iar 595 de unităţi de învăţământ din Capitală sunt încadrate în scenariul galben.

Ministrului Sănătăţii a emis pe 31 august ordinul nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Actul normativ prevede la Secţiunea 1 „Stabilirea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unităţile/instituţiile de învăţământ” a Capitolului II „Acţiuni şi măsuri implementate la nivelul autorităţilor/instituţiilor implicate în luarea măsurilor de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2” că:

„e) CJSU/CMBSU analizează la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar, pe baza situaţiei epidemiologice transmise de către DSP/DSPMB, propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, avizată de inspectoratul şcolar judeţean/ISMB şi DSP/DSPMB şi aprobă săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, prin hotărâre, scenariul în care va funcţiona fiecare unitate de învăţământ în parte”.

Care este procedura în stabilirea celor trei scenarii pentru şcoli

Potrivit ordinului ministrului Sănătăţii care stabileşte scenariul de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unităţile şi instituţiile de învăţământ, direcţiile de sănătate publică judeţene sau al municipiului Bucureşti informează asupra situaţiei epidemiologice din fiecare localitate, iar inspectoratul şcolar judeţean sau al municipiului Bucureşti transmite unităţilor şcolare această informare a direcţiilor de sănătate publică pentru stabilirea scenariului de funcţionare. 

Scenariul de funcţionare al unităţii sau instituţii de învăţământ pe parcursul anului şcolar şi universitar va fi actualizat săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile sau instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii (verde, galben, roşu) este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Paşii procedurali, potrivit ordinului ministrului Sănătăţii sunt următorii:

„Art. 4. - (1) Direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti, denumită în continuare DSP/DSPMB, informează până la data de 7 septembrie inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, denumit în continuare ISJ/ISMB, respectiv senatul universitar al instituţiei de învăţământ superior, comitetul judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi.

(2) Inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti transmite unităţilor şcolare informarea DSP/DSPMB referitoare la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, pentru stabilirea scenariului de funcţionare.

(3) Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

(4) Atribuţii în actualizarea scenariilor au următoarele autorităţi/instituţii:

a) Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de specialitate şi instituţiile din subordine, stabileşte principiile, elaborează ghidurile, planurile şi măsurile care vor fi implementate;

b) Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin inspectoratele şcolare judeţene/ISMB, stabileşte principiile, elaborează ghidurile, planurile şi măsurile care vor fi implementate;

c) DSP/DSPMB avizează propunerile cu privire la modalitatea de desfăşurare a activităţii didactice conform art. 2 alin. (2) şi (3) din prezentele măsuri, supraveghează implementarea şi aplicarea lor corectă şi intervin ori de câte ori există cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 în unitatea sau instituţia de învăţământ şi calculează săptămânal rata incidenţei cumulate la 14 zile pentru fiecare localitate în parte şi pune rezultatele la dispoziţia ISJ/ISMB şi CJSU/CMBSU.

d) ISJ/ISMB diseminează măsurile şi monitorizează implementarea şi aplicarea lor corectă, realizează cu fiecare unitate de învăţământ preuniversitar în parte analiza infrastructurii, resursei umane şi pune rezultatele la dispoziţia CJSU/CMBSU, avizează scenariul aplicabil pentru fiecare unitate de învăţământ;

e) CJSU/CMBSU analizează la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar, pe baza situaţiei epidemiologice transmise de către DSP/DSPMB, propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, avizată de inspectoratul şcolar judeţean/ISMB şi DSP/DSPMB şi aprobă săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, prin hotărâre, scenariul în care va funcţiona fiecare unitate de învăţământ în parte;

f) autorităţile administraţiei publice locale vor asigura, în conformitate cu legislaţia în vigoare, resursele umane, respectiv personal medicosanitar pentru unităţile de învăţământ care nu au cabinete medicale şcolare, conform legii, şi resursele materiale şi financiare pentru derularea acţiunilor întreprinse de unităţile de învăţământ în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.

Art. 5. - (1) Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi DSP/DSPMB avizează propunerea consiliului de administraţie al fiecărei unităţi şcolare şi înaintează spre aprobare CJSU/CJSMB scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

(2) Propunerea este fundamentată pe informarea DSP/DSPMB cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, precum şi în funcţie de infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.

Art. 6. - Comitetul judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021.

Art. 7. - Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori”.

Scenariile

Scenariul 1 sau scenariul verde prevede „participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie”, potrivit Ghidului privind măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19 emis pe 31 august de Ministerul Educaţiei. 
Scenariul 2 sau scenariul galben presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
Scenariul 3 sau scenariul roşu înseamnă „participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online”, conform sursei citate. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.