Reprezentanţii guvernului afgan şi ai insurgenţilor talibani s-au reunit sâmbătă pentru negocieri pentru pace istorice, menite să pună capăt războiului din ultimele două decenii în care au murit zeci de mii de combatanţi şi civili, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea negocierilor faţă în faţă care vor avea loc în următoarele zile, diferite ţări şi organizaţii au cerut celor două părţi să cadă de acord asupra unui armistiţiu şi a unui acord pentru respectarea drepturilor femeilor.

Guvernul preşedintelui american Donald Trump, care este nerăbdător să îşi asume încheierea celui mai lung conflict în care este implicată America, în condiţiile în care candidează pentru un nou mandat, şi-a exprimat intenţia de a condiţiona ajutoarele de încheierea unui acord.

Ceremonia de deschidere a avut loc la o zi după cea de-a 19-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie din Statele Unite, care au dus la declanşarea implicării militare a SUA în Afganistan.

Secretarul de stat Mike Pompeo a îndemnat părţile aflate în conflict să profite de ocazia de a încheia un acord de pace cuprinzător, recunoscând în acelaşi timp că există multe dificultăţi.

”Alegerea sistemului vostru politic vă aparţine. Credem ferm că protejarea drepturilor tuturor afganilor este cel mai bun mod de a întrerupe ciclul violenţei”, a spus Pompeo la ceremonia de deschidere a negocierilor din capitala Qatarului, Doha..”

Şeful consiliului de pace al Afganistanului, Abdullah Abdullah, a spus că, chiar dacă cele două părţi nu vor putea fi de acord asupra tuturor subiectelor, ar trebui să facă compromisuri.

”Delegaţia mea se află la Doha reprezentând un sistem politic susţinut de milioane de bărbaţi şi femei dintr-o diversitate de medii culturale, sociale şi etnice din ţara noastră”, a spus el.

Liderul taliban Mullah Baradar Akhund a firmat că Afganistanul ar trebui ”să aibă un sistem islamic în care toate triburile şi etniile ţării să se regăsească fără nicio discriminare şi să îşi trăiască viaţa în dragoste şi fraternitate”.

Pompeo a avertizat că dimensiunea şi sfera viitoarei asistenţe financiare a SUA pentru Afganistan, care depinde în mare măsură de finanţarea internaţională, va fi condiţionată de ”opţiunile şi comportamentul” lor.

Trimisul special al SUA, Zalmay Khalilzad, a declarat reporterilor că prevenirea terorismului este condiţia principală, dar că protejarea drepturilor minorităţilor şi ale femeilor va influenţa, de asemenea, orice decizie viitoare cu privire la finanţarea alocată de Congres. „Nu există un cec necompletat”.

Oficialii, diplomaţii şi analiştii spun că, deşi aducerea ambelor părţi la masa negocierilor a fost o realizare majoră, acest lucru nu înseamnă că drumul spre pace va fi uşor, în special având în vedere violenţa în creştere în toată ţara.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.