Un tribunal federal din Manhattan i-a refuzat Guvernului Trump posibilitatea de a nu înregistra persoanele fără acte în recensământul - aflat în curs - în Statele Unite, o lovitură aplicată preşedintelui american în exerciţiu, înainte de alegerile din noiembrie, care a făcut din acest subiect un simbol al luptei sale împotriva imigraţiei clandestine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Realizat o dată la zece ani, recensământul înregistrează toate persoanele prezente pe teritoriul american - inclusiv persoanele aflate într-o situaţie neregulată.

Ancheta permite stabilirea reprezentării diverselor state în Congresul american, dar şi calibrarea atribuirii unor finanţări federale în valoare de câteva sute de miliarde de dolari, în funcţie de populaţia fiecărui stat.

La sfârşitul lui iulie, procurori din numeroase state - inslusiv din statul New York - au sesizat justiţia, pentru a contesta Guvernului Trump dreptul de a nu înregistra persoanlee fără acte.

Mulţi se temeau că această măsură ar putea scădea participarea la recensământ a persoanelor aflate într-o situaţie neregulată, deja fragilă, din cauză că multe dintre ele se tem, în mod eronat, că se expun unei expulzări în cazul în care participă la recensământ.

Trei judecători federali chemaţi să se pronunţe au stabilit joi, în hotărârea lor, că măsura Guvernului Trump este ilegală.

Ea constituie o ”încălcare” a delegării pe care Congresul i-o acordă preşedintelui ca el să ”numere toate persoanele din fiecare stat”, scriu judecătorii în hotărâre, depusă la dosar.

”Noi nu putem permite Casei Albe să instige la frică şi xenofobie pentru a ne împiedica să fim număraţi”, a reacţionat joi procurorul statului New York, Letitia James, salutând un ”nou succes major”.

La anunţarea măsurii respinse joi, Donald Trump a declarat că refuzăsă ”dea o reprezentare parlamentară unor străini care intră sau rămân în această ţară ilegal, pentru că asta ar crea incitări perverse şi ne-ar submina sistemul de guvernare”.

Curtea Supremă a stabilit, anul trecut, ilegală decizia Guvernului Trump de a întreba care este naţionalitatea participanţilor la recensământ - o întrebare care nu mai este pusă de peste 60 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.