Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, miercuri seară, în contextul în care medicii de familie reclamă că trebuie să elibereze multe adeverinţe înainte de începere şcolii, ceea ce duce la aglomerarea cabinetelor, că prioritate trebuie să aibă copiii cunoscuţi cu boli cronice, pentru ca părinţii lor să poată opta pentru învăţământul online. "Opţiunea mea este totuşi pentru un medic de familie să îşi cunoască totuşi copilul, nu neapărat pe această fugă, în ultimele zile, dar cei care sunt cu comorbidităţi sau cei care au boli cronice să îi avem evaluaţi în momentul în care vor să meargă sau nu vor să meargă la şcoală. Să aibă posibilitatea să opteze pentru un învăţământ online în contextul în care se ştiu cu boli cronice", a spus el. Tătaru a menţionat că şi ceilalţi copii ar trebui totuşi evaluaţi, întrucât cu toţii au stat acasă de mai bine de o jumătate de an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nelu Tătaru a fost întrebat, miercuri seară, la Digi 24, despre faptul că medicii de familie reclamă că trebuie să elibereze foarte multe adeverinţe pentru elevi, înainte de începerea şcolii.

"Aceşti copii n-au mai fost evaluaţi de o lungă perioadă de timp. Ar trebui să avem un efort comun, în care să ştim că ei vor merge în siguranţă către şcoală şi ceilalţi unde vor merge se vor simţi în siguranţă. Important în acest moment este să-i avem identificaţi, şi-i avem prin baza de date pe care o are fiecare medic de familie, pe cei care au boli cronice, aceste boli care pot fi terenul pe care se infectează. Dacă ştim aceşti copii şi părinţii lor optează pentru un învăţământ online, să le dăm această posibilitate", a explicat Tătaru, menţionând că solicitarea pentru învăţământ online se poate face şi pentru acei elevi care locuiesc cu persoane vârstnice.

El a spus că ar vrea să vadă şi în continuare aceeaşi solidaritate ca şi până acum la corpul medical.

"Deci consider că trebuie să continuăm acest efort comun, că suntem medici de familie, că suntem medici şcolari, că suntem medici specialişti, că suntem medici din spitale care gestionăm ceea ce vine din teritoriu şi din transmiterea din populaţie (...) Suntem încă în discuţii, opţiunea mea este totuşi pentru un medic de familie să îşi cunoască totuşi copilul, nu neapărat pe această fugă, în ultimele zile, dar cei care sunt cu comorbidităţi sau cei care au boli cronice să îi avem evaluaţi în momentul în care vor să meargă sau nu vor să meargă la şcoală. Să aibă posibilitatea să opteze pentru un învăţământ online în contextul în care se ştiu cu boli cronice", a precizat el.

Tătaru a spus că trebuie început cu adeverinţele pentru cei care au patologie cronică şi care trebuie să opteze pentru îmvăţământ online sau nu.

"Dar în acelaşi timp să ne gândim că şi cei care vin în comunitate, în şcoală, au fost copii care au stat de mai mult de o jumătate de an acasă şi care ar trebui totuşi evaluaţi. Haideţi să spunem că poate nu o să fie într-o primă parte, în alea 72 de ore necesare, cel mult 72 de ore, valabilă acea adeverinţă până intră la şcoală şi poate facem pe parcurs, suntem în discuţii", a adăugat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că, dacă se constată că triajul epidemiologic sau observaţional este unul corect, s-ar putea prelungi perioada, pe parcursul primei luni, în care elevii trebuie să vină cu adeverinţele că sunt apţi pentru a merge la şcoală sau la orele de educaţie fizică.

"În măsura în care ca medici de familie avem posibilitatea să facem aceste consulturi, recomandarea este să le facem, pentru că totuşi acei copii nu au frecventat şcoala de foarte multe luni, suntem într-un context pandemic şi ar trebui să îl tratăm ca atare. Haideţi să fim uniţi şi să facem o evaluare completă a celor care se prezintă petrnu prima dată după luni de zile la şcoală. În acest fel scădem şi riscul, avem grijă şi de profesori şi mergem spre acea stabilitate în acest platou pandemic", a mai spus Tătaru.

Medicii de familie au reclamat că eliberarea adeverinţelor necesare pentru elevi şi preşcolari înainte de începutul şcolii şi al grădiniţei duce la aglomerări la cabinete, fapt care creşte riscul transmiterii noului coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.