Peste 300 de organizaţii nonguvernamentale (ONG) îndeamnă ONU să înfiinţeze un mecanism internaţional care să ancheteze încălcări ale drepturilor omului în China şi îndeamnă totodată cele mai înalte instanţe ale organizţaiei ”să acţioneze în mod hotărâtor”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al ONU Antonio Guterres, Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet şi statelor membre ale ONU, aceste organizaţii - originare din peste 60 de ţări - se bazează pe o iniţiativă a 50 de experţi ONU, care au cerut la sfârşitul lui iunie ”măsuri hotărâte în vederea apărării libertăţilor fundamentale în China”.

Experţii ONU denunţau atunci ”încălcările masive ale dreprurilor omului pe care le comite China la Hong Kong, în Tibet şi în Xinjian, ştergerea unor informaţii în contextul pandemiei covid-19 şi atacuri împotriva apărătorilor drepturilor, jurnaliştilor, avocaţilor şi criticilor Guvrnului în toată ţara”.

Aceste ONG-uri acuză China de faptul că ţinteşte apărători ai drepturilor omului în străinătate, de reprimarea libertăţii de gândire în afara Chinei şi de cenzurarea Internetului.

Ele denunţă totodartă ceea ce consideră o tentativă a Chinei de a pune căluş ”iniţiativelor care caută să examineze îndeaproape gravele încălcări ale drepturilor şi crime internaţionale comise în ţări din întreaga lume”, acuzând Beijingul de ”denaturarea mandatului Consiliului ONU al Drepturilor Omului”.

”Un stat care depune eforturi să se ferească de orice examen critic constituie o ameninţare fundamentală la adresa drepturilor omului. Faptul că China - un stat dotat cu o extraordinară putere mondială - se aşteaptă să fie tratat în acest fel ne afectează pe toţi”, subliniază demnatarii.

Ei reclamă o serie de măsuri concrete instanţelor ONU - o sesiune specialăa Consiliului Drepturilor Omului, numirea unui emisar special

Ei o atacă totodată pe Michelle Bachelet, căreia îi cer să-şi exercite mandatul independent de a examina încălcări ale drepturilor omului generalizate ca cele comise de China şi de a publica rapoarte pe aceste teme.

În contextul unei multiplicări a criticilor la adresa încălcării drepturlor omului în China, Beijingul, care deţine unul dintre cele cinci mandate permanente în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a continuat să-şi extindă influenţa, în ultimii ani, la ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.