Rusia denunţă o ”campanie de dezinformare” vizând să impună noi sancţiuni Moscovei, în urma unui apel al marilor puteri din cadrul G7 de a-i trimite ”urgent” în faţa justiţiei pe autorii otrăvirii opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vasta campanie de dezinformare în curs este dovada evidentă a faptului că iniţiatorilor ei nu le pasă de sănătatea lui Navalnîi (...), ci să încerce să mobilizeze în vederea impunerii unor sancţiuni”, a denunţat miercuri într-un comunicat diplomaţia rusă.

Miniştrii de Externe ai Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit şi Statelor Unite au anunţat într-un comunicat, marţi, că sunt ”uniţi în condamnarea, în termenii cei mai puternici, ai otrăvirii confrimate a lui Aleksei Navalnîi”.

Uniunea Europeană (UE) a evocat eventuale sancţiuni, iar Berlinul a anunţat - pentru prima oară - că nu exclude blocarea gazoductoului său far cu Rusia, Nord Stream 2.

NOVICIOK

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, care primeşte în prezent îngrijiri în Germania, după ce a fost spitalizat iniţial în Rusia, a fost - potrivit Guvernului german - victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip noviciok, conceput de sovietici în scopuri militare

Rusia insistă, la rândul său, că medicii ruşi nu au detectat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi, care a fost spitalizat de urgenţă în Siberia la 20 august, şi cere probe, pe care Germania nu i le-a furnizat încă, potrivit Moscovei.

”Noi continuăm să cerem cu insistenţă ca partea germană să ne predea informaţiile cu privire la examinarea medicală a domnului Navalnîi, inclusiv rezultatele analizelor sale biochimice”, subliniază Ministerul rus de Externe în comunicat, denunţând ”atacuri nefondate” vizând Rusia.

”Partea germană frânează, din nefericire, procedul”, în timp ce ”isteria în jurul acestui caz creşte neîncetat”, deplânge diplomaţia rusă, reiterând astfel o acuzaţie formulată în mai multe rânduri, în ultimele zile, împotriva Berlinului.

Ambasadorul Germaniei în Rusia era aşteptat miercuri la Ministerul rus de Externe în vederea unor discuţii cu privire la acest subiect, potrivit Berlinului.

În pofida protestelor Occidentului, Rusia a refuzat de la începutul scandalului să deschidă o anchetă penală, apreciind că nu există niciun indiciu care să dovedească faptul că s-ar fi comis vreo infracţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.