Kremlinul denunţă încercări ”absurde” de a acuza Rusia de itrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, spitalizat în comă în Germania, în urma unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, acuză Berlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Orice încercări de a asocia Rusia în vreun fel cu ceea ce s-a întâmplat (cu Navalnîi) sunt inacceptabile. În ochii noştri sunt absurde”, a declarat presei luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Aceste tentative sunt ”absurde”, a insistat el.

Potrivit Guvernului german, Aleksei Navalnîi a ”fost fără echivoc” otrăvit în Rusia, într-un turneu electoral, cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o substanţă concepută în perioada sovietică, în scopuri militare.

Berlinul şi alte ţări occidentale arată cu degetul autorităţile ruse şi le îndeamnă să prezinte explicaţii.

Această înfruntare s-a intensificat duminică, după ce Germania a dat un ultimatum de câteva zile Moscovei pentru a ”clarifica ceea ce s-a întâmplat”.

Rusia a reproşat la rândul său Germaniei faptul că ”întârzie procesul de anchetă pe care-l reclamă” prin faptul că nu transmite piesele din dosar autorităilor ruse.

Potrivit lui Peskov, Moscova nu a primit încă aceste elemente, dar se aşteaptă ca Berlinul să furnizeze toate informaţiile necesare Rusiei, ”în zilele următoare”.

”Le aşteptăm cu nerăbdare”, a declarat Peskov.

Principalul adversar al lui Vladimir Putin este spitalizat în stare gravă la Berlin, de la 22 august, după ce s-a simţit rău, cu două zile mai înainte, într-un avion care-l ducea din Siberia către Moscova.

Medici germani au anunţat că ”rezultatele clinice arată o intoxicaţie cu o substanţă din grupul inhibitorilor colinesterazei”, din care fac parte arme chimice reduabile numiote ”agenţi inervanţi”.

Între aceste substanţe se află gazul sarin, VX şi noviciok - folosit în otrăvirea fostului dublu spion rus Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia, în 2018, în Anglia.

Medicii ruşi care l-a îngrijit pe Navalnâîi în timpul spitalizării sale în Siberia au dat asigurări că nu au găsit o seamenea substanţă în organismul opozantului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.