Guvernul lui Boris Johnson ameninţă să nu pună în aplicare tratatul cu privire la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), în cazul în care nu se încheie un acord de liber-schimb până la 15 octombrie, scrie presa britanică, o ameninţare care a aruncat negocierile cu privire la viitoarea relaţie a regatului cu Uniunea după Brexit într-o nouă criză, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Londra ar intenţioina să schimbe punctele-cheie ale acordului cu o nouă legislaţie, ceea ce ar putea compromite tratatul semnat în ianuarie de Bruxelles cu Londra şi intensifica tensiunile în Irlanda de Nord.

Anumite dispoziţii ale unui proiect de lege cu privire la piaţa internă - care urmează să fie publicate miercuri - urmează ”să elimine caracterul constrângător juridic al anumitor părţi ale acordului retragerii” Marii Britanii din UE în domenii precum ajutoarele de stat şi privind Vama Irlandei de Nord, dezvăluie cotidianul Financial Times, care citează trei surse apropiate dosarului.

”Dacă nu ne putem înţelege până atunci, nu cred că va exista un acord de liber-schimb între noi şi trebuie să acceptăm şi să trecem mai departe”, urmează să anunţe Boris Johnson luni, potrivit serviciilor sale.

Marea Britanie a părăsit UE la 31 ianuarie, însă reglementările europene continuă să se aplice până la sfârşitul acestui an, până când ar urma să se încheie un eventual acord privind viitoarea relaţie comercială între cele două părţi. Negocierile - care se află într-un punct mort - sunt blocate din cauza problemelor ajutorului de stat şi peecuitului.

”AMBIGUITĂŢI”

În lipsa unui acord, schimburile bilaterale urmează să se supună reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comeeţului (OMC), iar taxele vamale urmează să fie restabilite.

Planul abandonării tratatului - dezvăluit înaintea deschiderii unei noi runde de negocieri cu privire la relaţia viitoare - a fost condamnat de ambele părţi ale frontierei irlandeze şi a provocat o surpriză la Bruxelles.

”Dacă Regatul Unit alege să nu-şi respecte obligaţiile internaţionale, acest lucru îi va submina reputaţia”, avertizează un diplomat european.

”Cine ar mai vrea să încheie acorduri comerciale cu o ţară care nu aplică tratatele internaţionale? Ar fi o strategie disperată şi, până la urmă, sortită eşecului”, apreciază această sursă.

”Ar fi o modalitate foarte imprudentă de a proceda”, avertizează pe Twitter ministrul irlandez de Externe Simon Coveney, care a jucat un rol-cheie în încheierea Acordului retragerii Regatului Unit din UE şi a Protocolului nord-irlandez.

Sinn Fein şi Partidul Social-Democrat şi laburist (SDLP) - princiipalele formaţiuni naţionaliste din Irlanda de Nord - şi-au exprimat, de asemenea, emoţâia faţă de planurile pe care presa le atribuie Londrei.

Întrebat despre articolul din Financial Times, secretarul britanic al mediului George Eustice a declarat că ar putea fi necesară o remediere a câtorva ”ambiguităţi juridice” minore din Protocolul nord-irlandez.

”Noi cerem simplu, calm şi până la capăt ca angajamentele politice din acest text semnat de către Boris Johnson să fie traduse juridic în acest tratat”, a avertizat, la France Inter, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.