Un studiu preliminar, publicat vineri, arată că un vaccin rus împotriva covid-19 aflat în dezvoltare în Rusia declanşează un răspuns imunitar şi nu a antrenat efecte nedorite grave - ceea ce a anunţat Guvernul rus în urmă cu o lună, dar fără să publice date, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste rezultate nu dovedesc, însă, că vaccinul protejează în mod eficient împotriva unei infectări cu SARS-CoV-2 - lucru pe care trebuie să-l demonstreze studii de mai mare amploare, subliniază unii experţi.

La 11 august, autorităţile ruse au anunţat intrarea vaccinului lor candidat în faza 3, ultima a testelor clinice şi şi-au anunţat totodată voinţa de a omologa încă din septembrie rezultatele acestei a faze 3 a testelor ”asupra mai multor mii de persoane.

În urma acestui anunţ, numeroşi cercetători şi anumite ţări, ca Germania, şi-au exprimat îndoiala cu privire la eficienţa şi siguranţa vaccinului rus, din cauza absenţeii publicării datelor disponibile cu privire la testele efectuate.

VACCINURI CU ”VECTOR VIRAL”

Sputnik V este alcătuit din două componente, administrate prin două injecţii succesive, la un interval de trei săptămâni, se precizează în studiul publicat vineri în revista britanică The Lancet.

Este vorba despre un vaccin cu ”vector viral”.

Acest tip de vaccinuri folosesc ca suport două adenovirusuri umane (din familia virusurilor foarte frecvente), transformate şi adaptate să lupte împotriva covid-19.

Două studii de talie mică, realizate cu două formule diferite ale Sputnik V, au fost realizate pe un total de 78 de adulţi voluntari şi sănătoşi.

Ambele conchid că niciuna dintre cele două componente ale vaccinului nu a antrenat ”efecte nedorite grave” şi că administrarea succesivă a celor două componente ”provoacă producţia de anticorpi”.

Cele două studii au fost efectuate în perioada 18 iunie - 3 august, de către cercetători de la ministerele ruse ale Sănătăţii şi Apărării şi au fost finanţate de Ministerul rus al Sănătăţii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în total 176 de vaccinuri se află în curs de dezvoltare în lume, dintre care 34 se află în stadiul testelor clinice, ceea ce înseamnă că au început să fie teste pe oameni.

Opt dintre aceste vaccinuri se află în faza 3, cea mai avansată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.