Sindicatul Europol anunţă că vineri va avea loc la Ministerul Afacerilor Interne o nouă discuţie despre Poliţia animalelor, după ce ministrul Marcel Vela a anunţat proiectul de OUG pentru stabilirea cadrului legal necesar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vineri, 4 septembrie, începând cu ora 11.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne va avea loc Şedinţa Comisiei de Dialog Social ce va avea pe ordinea de zi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru completarea unor acte normative cu incidenţă în protecţia animalelor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice”, anunţă, miercuri, Sindicatul Europol, printr-un comunicat de presă.

Acest proiect de ordonanţă de urgenţă propune modificarea şi completarea Legii nr.205/2004 din perspectiva mecanismului de protecţie a animalelor.

Se stabileşte mecanismul prin care organele de poliţie care constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit ordin de plasare a animalului în adăpost, dar şi situaţiile care prezumă existenţa unui pericol pentru animale.

Potrivit proiectului, reprezintă un risc pentru animale:

1. rănirea sau schingiuirea animalelor;
2.  organizarea de lupte între animale sau cu animale;
3.  practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
4.  folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
5. prezenţa fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică, a animalelor din speciile ecvine şi rumegătoare mari şi mici.

Actul normativ pregătit prevede: stabilirea elementelor pe care le conţine ordinul de plasare a animalelor în adăpost; instituirea în sarcina consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a obligaţiei de a asigura cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost; stabilirea modalităţilor prin care se asigură aceste servicii publice; instituirea posibilităţii de contestare a ordinului de plasare în adăpost.

De asemenea, se instituie dreptul poliţiştilor de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol potrivit art. 241 alin.(2) lit. a)-d).

”Aceste situaţii prezintă justificare prin natura pericolului social al faptei, precum şi prin necesitatea de adoptare a unor măsuri de intervenţie rapidă pentru protejarea vieţii animalului şi asigurarea ordinii publice context în care sunt incidente dispoziţiile art. 27 alin.(2) lit. b) şi c) din Constituţia României, republicată. Totodată, prin acest  proiect se propune completarea dispoziţiilor Legii nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române din perspectiva desfăşurării activităţilor specifice pentru protecţia animalelor. Proiectul vizează şi stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcţiilor de poliţist din structura Poliţiei Române cu atribuţii în protecţia animalelor prin transferul, fără examen sau concurs, a personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu acordul acestuia, în numărul şi structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne”, au mai transmis sindicaliştii.

De asemenea, OUG prevede că serviciile publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare se operaţionalizează în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a OUG.

În 25 august, ministrul Marcel Vela a anunţat că a fost publicat proiectul de ordonanţă de urgenţă care stabileşte atribuţii clare în sarcina poliţiştilor în vederea gestionării situaţiilor de pericol pentru animale.

În 13 iunie, Marcel Vela afirma că înfiinţarea Poliţiei animalelor este ”o certitudine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.