O lege care modifică articolul 435 al Codului Fiscal, referitor la condiţiile de distribuţie şi comercializare a produselor accizabile, introducând condiţii suplimentare pentru operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, ca for decizional, provocând critici şi acuzaţii conform cărora este o lege ”cu dedicaţie”. Deputatul USR Claudiu Năsui afirmă că este o lege care sprijină ”o companie ce are legături cu Rusia”, în timp ce consultantul Gabriel Biriş susţine că este o lege făcută pentru o singură companie, singura din piaţă care şi-a construit o reţea de depozite, conform G4Media.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform proiectului, respins de Senat, dar adoptat miercuri de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, în vederea obţinerii atestatului de comercializare, operatorii economici care intenţionează să distribuie şi că comercializeze angro produse energetice au obligaţia îndeplinirii mai multor condiţii la date depunerii cererii şi pe perioada comercializării produselor, condiţia de bază fiind să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau în folosinţă.

Proiectul de lege, respins de Senat, a fost iniţiat de PMP şi a fost votat miercuri atât de deputaţii PSD, cât şi de cei PMP şi UDMR. Deputaţii PNL s-au abţinut de la vot, iar cei din USR au cerut respingerea proiectului, Claudiu Năsui denunţând un proiect care sprijină ”o companie ce are legături cu Rusia”, relatează G4Media.

Iniţiatorii proiectului de lege sunt deputaţii PMP Coliu Doru-Petrişor, Cristache Cătălin, Moise Costin-Sebastian, Sămărtinean Cornel-Mircea, deputaţii PSD Florin Iordache, Alfred Simonis, Bontea Vlad, Lupaşcu Costel şi Vîrză Mihăiţă, deputaţii neafiliaţi Marian Cucşa şi Vasile Lungu.

”Este o lege făcută pentru o singură companie, singura din piaţă care şi-a construit o reţea de depozite. Este o lege anticoncurenţială, care scoate din piaţă circa 900 de firme”, a declarat pentru G4Media.ro consultantul Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Proiectul de lege votat de Parlament miercuri va afecta puternic agricultura, dat fiind că mulţi fermieri cumpărăr motorină pentru lucrări de la aceşti angrosişti, a mai spus Biriş. ”Or, pe piaţă rămâne acum un singur mare jucător care va face preţul”, a declarat acesta pentru G4Media.ro.

Atât guvernul, cât şi Consiliul Concurenţei au respins proiectul de lege, arătând că este nejustificat şi că va distorsiona piaţa comerţului engros de motorină.

”Este ziua mizeriilor făcute cu mâna parlamentului, transpartinice. Această lege este făcută cu dedicaţie pentru o firmă şi distruge firmele mici şi medii din acest domeniu. Apelez la conştiinţa dvs. să nu votati această lege”, a spus la dezbaterea din Parlament Cătălin Drulă, liderul deputaţilor USR, conform G4Media.

Şi jucătorii din piaţa carburanţilor au respins proiectul. Atât Asociaţia Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP), cât şi Asociaţia Română a Petrolului (ARP) denunţă distorsionarea pieţei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.