Facebook denunţă o operaţiune atribuită Rusiei vizând să influenţeze, pe această reţea de socializare, electoratul de stânga din Statele Unite şi Regatul Unit prin intermediul unui fals organ de presă intitulat Peace Data, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest site dispune de 13 conturi şi două pagini Facebook, create anul trecut. Ele au fost suspendate luni din cauza folosirii unor identităţi false şi altor forme de ”comportament etic neadecvat”, a anunţat marţi Facebook.

Peace Data a recrutat jurnalişti independenţi însărcinaţi să scrie articole despre politica americană şi britanică.

Facebook anunţă că a anchetat şi ”stabilit legături cu indivizi asociaţi activităţilor Internet Research Agency (IRA)", o organizaţie rusă care, potrivit serviciilor americane de informaţii, ar fi jucat un rol central în amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Twitter a anunţat, la rândul său, că a suspendat cinci conturi care ar putea avea ”legături cu membri ai statului rus”.

Contactat de Reuters, Peace Data nu a răspuns, iar reprezenaţi ai Rusiei nu au fost disponibili imediat.

Rusia respinge acuzaţii de amestec ale Statelor Unite şi să asigurări că nu se amestecă în politica altor ţări.

Peace Data ar fi ţintit în principal grupări apropiate stângii în Statele Unite şi în Marea Britanie, potrivit societăţii Graphika, specializată în analiza reţelelor de socializare.

Graphika a publicat un raport în care arată că Peace Data a postat mesaje critice cu privire la membri ai dreptei şi de centru-stânga şi că site-ul a ”acordat o atenţie deosebită tensiunilor rasiale şi politice” din Statele Unite.

Graphika precizează că doar 5% dintre articolele în engleză ale Peace Data vizează alegerile americane, dar că ”acest aspect al operaţiunii sugerează o încercare de fidelizare a unui public de stânga cu scopul de a-l deturna de la campania lui (Joe) Biden”.

Aceste concluzii susţin o evaluare publicată luna trecută de contraspionajul american, potrivit căreia Moscova ar folosi dezinformarea pe Internet pentru a submina campania candidatului democrat în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie Joe Biden.

Un reprezentant al campaniei lui Donald Trump a declarat pentru Reuters că preşedintele american va fi reales ”cinstit şi nu are nevoie de amestecuri străine”. Contactată de reuters, campania lui Joe Biden nu a răspuns imediat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.