Mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi autorităţile israeliene au anunţat un acord în vederea opririi unor schimburi de tiruri aproape zilnice care durează de o lună în interiorul şi în jurul Fâşiei Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma unor dialoguri şi a diverse contacte, ultimul din această serie cu emisarul Qatarului Mohammed el-Emadi, s-a încheiat un acord în vederea opririi escaladării şi punerii capăt agresiunii sioniste asupra poporului nostru”, a anunţat luni, într-un comunicat, liderul politic al Hamas din Fâşia Gaza Yahya Sinouar.

Armata israeliană bombardează aproape în fiecare noapte, de la 6 august, Fâşia Gaza, ca represalii faţă de lansarea unor baloane incendiare şi unor tiruri de rachetă din teritoriul palestinian către Israel.

Aceste schimburi de tiruri s-au soldat cu mai mulţi răniţi, dar cu niciun mort direct - în afară de moartea a patru combatanţi din cadrul Jihadului Islamic, a doua grupare islamistă armată din Fâşia Gaza, în explozia unei bombe pe care o manipulau, destinată Israelului.

Ca răspuns baloanelor incendiare, care au declanşat peste 400 de incendii în Israel, potrivit unei compilaţii a bilanţurilor pompierilor, statul evreu a consolidat, de asemenea, blocada impusă Fâşiei Gaza, aflată în vigoare de peste un deceniu.

Autorităţile israeliene au interzis în ultimele săptămâni accesul la Marea Mediterană pescarilor din Fâşia Gaza, au închis Kerem Shalom - singurul punct de trecere a mărfurilor către Fâşia Gaza din Israel - şi au oprit livrări de carburant către enclava palestiniană, ceea ce a obligat singura centrală electrică din Fâşie să închidă.

Această intensificare a tesniunilor în Fâaşia Gaza a fost dublată, săptămâna trecută, de primele cazuri de covid-19 în afara ”centrelor de carantină” locale, ceea ce alimentează temeri cu privire la o răspândire rapidă a virusului pe un teritoriu redus, dens populat şi în care jumătate din cele două milioane de locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, bombardaţi şi privaţi de electricitate.

În urma anunţului Hamasului, Biroul de coordonarea activităţilor Guvernului israelian în teritoriile palestiniene (COGAT) a confirmat redeschiderea Kerem Shalom, livrarea începând de marţi de carburant către Fâşia Gaza şi reluarea pescuitului la Marea Mediterană, pe o rază de 15 mile marine.

MEDIATORI

Potrivit unei surse din cadrul Hamas, care a cerut protecţia anonimatului, livrarea de carburant va permite punerea în funcţiune încă de marţi a centralei electrice.

Tot potrivit acestei surse, toate facţiunile palestiniene prezente în Fâşia Gaza au convenit să-şi înceteze lansările de baloane incendiare şi tirurile de proiectile.

”Dacă Hamasul, care este responsabil de toate măsurile luate în Fâşia Gaza, eşuează să-şi îndeplinească obligaţiile (de restaurare a calmului), Israelul va acţiona ca atare”, au ameninţat luni seara autorităţile israeliene.

O delegaţie egipteană a efectuat în urmă cu două săptămâni vizite la Gaza şi la Tel Aviv, cu scopul de a calma situaţia între Hamas şi Israel, care au purtat trei războaie, în 2008, 2012 şi 2014.

Emisarul Qatarului pentru Fâşia Gaza, Mohammed el-Emadi a purtat săptămâna trecută o nouă rundă de negocieri, cu scopul de a evita ca situaţia să degenereze din nou.

El a salutat luni rolul major al conducerii Hamas în încheierea unui acord. Mişcarea a ţinut cont de ”condiţiile de trai dificile ale locuitorilor din (Fâşia) Gaza, mai ales în privinţa răspândirii coronavirusului”, a subliniat emisarul din Qatar într-un comunicat.

35 DE MILIOANE DE DOLARI

Sub egida Qatarului, Egiptului şi ONU, Hamasul şi Israelul au convenit anul trecut un acord în vederea unui armistiţiu care prevede atât un ajutor lunar în valoare de 30 de milioane de dolari plătit de Qatar către Fâşia Gaza, cât şi o serie de proiecte economice împotriva şomajului, de peste 50%.

Potrivit unei surse din cadrul mişcării, finţarea din Qatar creşte de la 30 la 35 de milioane de dolari pe lună. Iar potrivit biroului lui Yahya Sinouar, ”proiecte” urmează să fie anunţate ulterior.

Hamasul doreşte să extindă o zonă industrială la Gaza şi o creştere a numărului de permise care le permit muncitorilor din Fâşie să muncească în Israel, delimitat de enclavă printr-o barieră puternic securizată.

Statul evreu a emis anul trecut aproximativ 5.000 de permise de muncă locuitorilor din Fâşia Gaza, iar în cadrul negocierilor, mediate de Qatar, Hamasul a anunţat că vrea o dublare a numărului acestor permise după ce se încheie criza covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.