Poliţiştii din Buzău au ridicat peste 280 de recipiente care fie conţineau, fie prezentau urme de fosfură de aluminiu, o substanţă extrem de periculoasă pentru om. Aceeaşi substanţă a fost folosită la deratizarea şi dezinsecţia unei scări de bloc din Timişoara, acţiune în urma căreia doi copii şi o femeie au murit, în 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii din Buzău au făcut, marţi, 10 percheziţii în Buzău, Râmnicu Sărat şi în localităţile limitrofe, la comercianţi din domeniul produselor agricole.

”În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria  Buzău, au efectuat 10 percheziţii la mai mulţi agenţi economici, dar şi la domiciliile administratorilor, pe raza municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat, cât şi localităţilor învecinate, despre care există bănuiala că ar săvârşi infracţiunea de trafic de produse sau substanţe toxice”, a transmis Poliţia Judeţeană Buzău.

În urma precheziţiilor, de la punctele de lucru au fost ridicate peste 280 de recipiente care fie conţineau, fie prezentau urme de fosfat de aluminiu, aproximativ 20 de kilograme. 

Bănuiţi de săvârşirea faptelor sunt doi bărbaţi în vârstă de 39 şi 46 de ani, din Buzău, respectiv localitatea Cernăteşti. Este vorba despre administratori care nu aveau autorizaţia de a folosi sau manipula aceste substanţe.

Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

Fosfura de aluminiu reprezintă un compus anorganic, extrem de toxic, folosit ca fumigant pentru tratarea recoltelor de cereale, prezentându-se în general sub formă de tablete. În România, aceste pesticide sunt omologate pentru a fi plasate pe piaţă şi utilizate de către Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile.

Legislaţia naţională prevede ca acest tip de substanţe să fie tranzacţionate, deţinute, transportate şi utilizate exclusiv de persoane juridice autorizate în acest sens ce deţin competenţele profesionale şi mijloacele de protecţie necesare.

În luna noiembrie 2019, un bebeluş de nouă zile, un copil de trei ani şi mama acestuia, în vârstă de 28 de ani, au murit după ce în blocul în care locuiau, în Timişoara, s-a făcut dezinsecţie şi deratizare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au anunţat că în procesul de deratizare a blocurilor din Timişoara, printre care cel în care trei oameni şi-au pierdut viaţa, există indicii că a fost folosită substanţa Delicia - Gastoxin care conţine fosfură de aluminiu, foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.