Preşedintele libanez Michel Aoun consideră că a venit ”timpul schimbării” pentru ca Libanul să fie declarat un ”stat laic”, înaintea unei vizite la Beirut a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care exercită presiuni în vederea unei reforme confesionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Întrucât sunt convins că numai un stat laic este capabil să protejeze pluralismul, să-l apere transformându-l într-o unitate reală, cer ca Libanul să fie declarat stat laic”, a declarat duminică Michel Aoun, într-un discurs adresat libanezilor.

El s-a angajat să ”cheme la dialog autorităţile religioase şi liderii politici, pentru a se ajunge la o formulă acceptabilă de către toţi şi care să poată fi pusă în aplicare prin intermediul unor amendamente constituţionale adecvate”.

Criticat violent de o mişcare de contestare, şeful statului libanez a recunoscut că ”tineretul libanez îndeamnă la schimbare” şi a subliniat că ”a venit momentul” modificării sistemului politic.

Emmanuel Macron, primul şef de stat străin care s-a dus la Liban după exploziile sângeroase din portul Beirut la 4 august, o ţară în care clasa politică este considerată responsabilă, i-a îndemnat pe liderii politici libanezi să întreprindă reforme politice vitale.

Preşedintele francez, aşteptat din nou luni seara la Beirut, a evocat vineri ”constrângerile unui sistem confesional” care a condus ”la o situaţie în care nu mai există aproape deloc o reînnoire (politică) şi în care este aproape imposibil să se facă reforme”.

Liderului puternicului Hezbollah şiit proiranian Hassan Nasrallah, un aliat al partidului prezidenţial - Curentul Patriotic Liber -, a anunţat duminică faptul că formaţiunea sa este dispusă să discute despre un nou ”pact politic” în Liban, o ţară în care diversele comunităţi religioase îşi împart puterea.

Michel Aoun, de confesiune creştină, a recunoscut că sistemul confesional ”a devenit un obstacol în calea oricărei dezvoltări (...), oricărei reforme şi orocărei lupte împotriva corupţţiei” şi că acesta este chiar ”generator de conflicte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.