Toţi pasagerii de la bordul navei "Louise Michel", închiriată de către artistul stradal Banksy şi care a cerut ajutor, au părăsit nava, cei mai fragili evacuaţi de Paza de Coastă italiană, iar restul au fost transferaţi la bordul navei umanitare Sea-Watch 4, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paza de Coastă italiană, care a răspuns mesajelor de ajutor la Marea Mediterană ale Louise Michel, a evacuat cu prioritate, sâmbătă, 49 de persoane, cele mai vulnerabile.

”Având în vedere pericolul situaţiei, Paza de Coastă a trimis la faţa locului un vapor de patrulare, de la Lampedusa, care a îmbarcat cele 49 de persoane considerate cele mai fragile, şi anume 32 de femei, 13 copii şi patru bărbaţi”, a anunţat într-un comunicat Paza de Coastă.

Corpul unui migrant care a decedat a fost evacuat tot către Lampedusa, o insuliţă situată la sud de Sicilia.

Nava Louise Michel, care a salvat pe mare în total 219 migranţi, în două operaţiuni, şi care are un echipaj de doar zece oameni, se afla într-o ”zonă de căutare şi salvare” a Maltei.

Însă, ”din cauza deteriorării aşteptate a condiţiilor meteorologice maritime în regiune”, Malta a contactat Paza de Coastă italiană pentru a efectua operaţiunea.

”Paza de Coastă italiană a preluat 49 de supravieţuitori, cei mai fragili! Este super şi asta ne lasă cu o majoritate în continuare în aşteptare”, a reacţionat pe Twitter echipajul Louise Michel.

TRANSFERURI PE SEA-WATCH 4

Toţi ceilalţi pasageri au fost transferaţi sâmbătă seara la bordul vaporului umanitar închiriat de ONG-ul german Sea-Watch şi organizaţiei Médecins sans frontières (MSF), venit să ajute.

Sea-Watch 4, care a salvat deja 201 migranţi pe Marea Mediterană, a anunţat pe Twitter că a preluat aproximativ 150 de persoane în plus, şi că are de-acum la bord aproximativ 350 de persoane.

”O evaluare medicală” a persoanelor transferate sâmbătă la bord era ”în curs” în clinica de care dispune vaporul, a anunţat MSF Sea pe Twitter. Ele sunt îngrijite de ”arsuri de carburant, deshidratare, hipotermie şi răni traumatice”.

”Cerem un loc sigur pentru toţi supravieţuitorii”, a declarat echipajul Louise Michel, anunţând transferul tuturor pasagerilor săi.

Site-ul Marinetraffic anunţa sâmbătă seara că Louise Michel şi Sea-Watch 4 se aflau la est de Insula italiană Lampedusa, la sud de Sicilia.

În paralel, colectivul italian de stânga Mediterranea a anunţat sâmbătă că plecarea navei sale Mare Ionio din portul Augusta, în Sicilia, pentru a oferi ajutor migranţilor de la bordul Louise Michel.

Potrivit ultimelor date de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), tentativele de traversare a Mării Mediterane, cea mai sângeroasă rută a migraţieidin lume, se află în creştere.

De la începutul lui ianuarie la sfârşitul lui iulie, încercările de plecare din Libia au crescut cu 91% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând 14.481 de persoane care au plecat pe mare.

Nava umanitară Louise Michel a cerut ajutor în noaptea de vineri spre sâmbătă, deplângând un mort a bord.

Migranţii salvaţi au evocat, la rândul lor, moartea a trei persoane pe mare, înainte de a fi salvaţi, a anunţat vaporul închiriat de Bansky.

După o primă salvare, joi, echipajul Louise Michel a anunţat că a salvat vineri alţi 130 de migranţi aflaţi în derivă la bordul unei bărci pneumatice care lua apă. Vaporul, care s-a supraaglomerat şi nu mai putea să avanseze, a fost nevoit să lase 33 de persoane în barca de salvare amarată de Louise Michel până la sosirea Pazei de Coastă italiene.

BANSKY ACUZĂ UE

Nava - care poartă numele unui anarhist francez din secolul al XIX-lea - este decorată cu un graffiti al artisului Bansky ce reprezintă o fată ce poartă o vestă de salvare şi agită o geamandură în formă de inimă. Cel mai cunoscut artist stradal din lume abordează cu regularitate problema crizei migraţiei în lucrările sale.

Închiriat în cel mai mare secret, vaporul a plecat din Spania la 18 august.

Căpitanul vaporului este Pia Klemp, o activistă germană a drepturilor omului care s-a făcut cunoscută după ce a condus mai multe alte nave de salvare, inclusiv Sea-Warch 3. Ea face în continuare obiectul unei anchete a justiţiei italiene cu privire la ”ajutorarea imigraţiei ilegale”.

Cei zece marinari ai Louise Michel se declară toţi ”activişti antirasişti şi antifascişti, susţinători ai schimbărilor politice radicale”, potrivit cotidianului britanic The Guardian, care a intrat în contact cu ei.

Nava, cu o lungime de 31 de metri, este o fostă navă a Vămii Franţei, de talie mică, dar considerabil mai rapidă decât navele ONG-urilor care intervin în zonă.

Banksy, care îşi întreţine identitatea în cel mai mare mister, a explicat sâmbătă, într-o înregistrare video postată pe Internet, că a cumpărat vaporul mulţumită succesului său financiar, pentru că ”autorităţile UE ignoră în mod deliberat apelurile de salvare ale celor care nu sunt europeni”.

El îşi ilustrează această acuzaţie cu fotografia unui poliţist adormit în faţa unui computer,

”Toate vieţile celor de culoare sunt neimportante”, cochide el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.