Muzeul „Sigmund Freud” din Viena a fost redeschis sâmbătă, după 18 luni de renovare, iar acum toate încăperile private şi cele în care a lucrat psihoanalistul timp de 47 de ani sunt accesibile publicului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zona expoziţională are acum, după transformare, 550 de metri pătraţi, a spus directoarea Monika Pessler, potrivit tellerreport.com.

Casa în care Freud a trăit în total 47 de ani înainte să fugă de nazişti, în 1938, a fost muzeu începând cu 1970 şi are în jur de 110.000 de vizitatori anual.

Pe lângă trei noi expoziţii permanente, în centru se află fostul apartament al familiei şi cabinetul lui Freud şi al fiicei lui Anna.

Note, ediţii princeps, fotografii şi obiecte personale, precum geanta de doctor, oferă detalii despre cariera lui. 

Începând cu octombrie 2020, va fi posibil accesul şi în bibliotecă. Este considerată cea mai mare bibliotecă din Europa dedicată psihoanalizei.

„Freud a avut ocazia de a lua câte ceva cu el în exilul la Londra şi este important pentru noi să marcăm aceste goluri, ceea ce reprezintă o metaforă pentru pierderea culturii şi umanităţii sub teroarea regimului nazist”, a explicat directoarea.

Faimoasa canapea a lui Freud fotografiată la scurt timp după plecarea lui în exil (Foto: Edmund Engelman/ Thomas Engelman)
Faimoasa canapea a lui Freud fotografiată la scurt timp după plecarea lui în exil (Foto: Edmund Engelman/ Thomas Engelman)

În perioada nazistă, la adresa din Berggasse exista un apartament colectiv pentru evrei. În total 76 de oameni şi-au aşteptat aici deportarea spre lagărele de extreminare.

Freud, născut pe 6 mai 1856, în Cehia, a părăsit Berggasse 19 pe 4 iunie 1938 şi a murit în exil, la Londra, pe 23 septembrie 1939. Patru surori ale lui au fost victime ale Holocaustului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.