Parlamentul grec a ratificat un acord bilateral de delimitare a zonelor maritime de exploatare a hidrocarburilor în estul Mării Mediterane încheiat între Grecia şi Egipt, care provoacă furia Turciei vecine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord este considerat o ”ripostă” faţă de acordul turco-libian demnat la sfârşitul lui 2019 şi care autorizează Turcia să acceadă într-un larg spaţiu maritim în estul Mării Mediterane, unde în ultimii ani au fost descoperite importante zăcăminte de gaze naturale.

Ratificarea în Parlamentul Greciei intervine în plină criză a relaţiilor greco-turce în estl Mării Mării Mediterane, unde cele două ţări vecine - şi membre NATO - îşi dispută zone maritime bogate în hidrocarburi.

În virtutea acestui tratat, Egiptul şi Grecia sunt de-acum autorizate să obţină fecare maximum de avantaje de pe urma resurselor disponibile în Zona Economică Exclusivă (ZEE), mai ales a rezervelor de petrol şi gaze naturale.

ACORD SIMILAR RATIFICAT CU ITALIA

De la 10 august, la patru zile după semnarea acestui acord bilateral, Ankara a desfăşurat o navă de cercetare, Oruç Reis, escortată de nave de război, pentru a proceda la explorări în largul Insulei greceşti Kastellorizo, situată la doi kilometri de coasta turcă.

Ankara a anunţat joi prelungirea căutării sale de hidrocarburi.

În total, 178 din cei 300 de deputaţi din Parlamentul elen au votat în favoarea acordului greco-egiptean.

Un acord asemănător, între Atena şi Roma, a fost ratificat miercuri de către Parlament, care delimitează zonele de pescuit ale Greciei şi Italiei şi care confirmă dreptul insulelor greceşti din Marea Ionică (vest) de a avea zone maritime de exploatare.

Aceste două acorduri ”vor rămâne în istoria ţării”, şi-a exprimat miercuri satisfacţia premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Un purtător de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas, a subliniat joi că ”ratificarea este urgentă”, având în vedere ”activităţile ilegale ale Turciei”.

Şeful Guvernului grec a anunţat în cadrul dezbaterii parlamentare redactarea unui viitor proiect de lege privind ”extindere zonei litorale în Marea Ionică de la şase la 12 milemaritime, în virtutea Convenţiei internaţionale privind dreptul mării”.

Această Convenţie, semnată în 1982, este folosită adesea de Atena ca pârghie de presiune asupra Turciei, cu care se învecinează la est.

Tensiunile au crescut cu un nivel miercuri între Turcia şi Grecia, care efectuează manevre militare rivale - Turcia împreună cu Statele Unite, iar Grecia împreună cu Franţa, Cipru şi Italia, care durează până vineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.