Artistul britanic Banksy ar fi finanţat o nouă barcă pentru a-i salva pe migranţii din Marea Mediterană, care se află deja în zonă şi a salvat 89 de persoane, a dezvăluit joi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Botezată Louise Michel, după numele anarhistei franceze din secolul al XIX-lea, nava decorată cu un graffiti al artistului britanic a plecat pe 18 august din portul spaniol Burriana, în apropiere de Valencia, potrivit The Guardian. 

A fost închiriată în cel mai mare secret şi a recuperat joi 89 de persoane, dintre care 14 femei şi doi copii, în Mediterana centrală, conform cotidianului, care nu precizează poziţia exactă a bărcii. "Nava caută acum un port maritim unde să debarce pasagerii sau să-i transfere pe o altă navă a Gărzii de Coastă europene. 

Cotidianul a publicat mai multe imagini cu nava, pictată în roz şi alb, cu un graffiti probabil al lui Banksy, reprezentând o tânără cu vestă de salvare care ţine în mână un colac de salvare în formă de inimă. Acest desen este inspirat de tabloul "Baloon girl" care s-a autodistrus la o licitaţie. 

Echipajul este compus din zeci de membri, de "activişti europeni cu vastă experienţă în căutări şi salvări pe mare". Căpitanul său este Pia Klemp, o militantă germană pentru drepturile omului, cunoscută pentru că a condus multe alte nave de salvare, între care Sea-Watch 3. 

Potrivit cotidianului, artistul britanic i-ar fi trimis un email spunându-i să vrea să-i cedeze fonduri pentru a cumpăra o barcă. 

Barca este o fostă navă vamală franceză. Cu 31 de metri lungime, este de mărime mai mică dar considerabil mai rapidă decât cele obişnuite ale ONG-urilor care intervin în zonă, permiţând să meargă cu viteză pe marile coaste libiene. 

Artistul nu ar fi la bord, asigură The Guardian, care adaugă că orice operaţiune a avut loc între Londra, Berlin şi Burriana. 

Operaţiunea nu a fost confirmată de artistul pe principalul său canal de comunicare, pe instagram.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.