Premierul japonez Shinzo Abe, în vârstă de 65 de ani, prevede să-şi anunţe vineri intenţia de a demisiona din cauza unor probleme de sănătate, scriu mai multe publicaţii nipone care nu citează surse, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit postului public de televiziune NHK, şeful Guvernului, afectat de vechea sa boală cronică intestinală, şi-a exprimat "intenţia de a demisiona pentru a evita perturbarea scenei politice naţionale". 

Abe ocupă postul fără întrerupere de la sfârşitul anului 2012, un record de longevitate pentru un prim-ministru japonez.

El urmează să se exprime într-o conferinţă de presă laora locală 17.00 (11.00, ora României).

Demisia sa ar bulversa viaţa politică japoneză, în contextul în care nu are un succesor evident. În ultimele zile, un purtător de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga, a încercat, de altfel, să respingă speculaţii cu privire la o plecare în pripă.

Suga, loial premierului, a repetat vineri dimineaţa că se aşteaptă ca Abe să-şi anunţe, din contră, intenţia de a ”munci din greu” în timp ce se îngrijeşte şi a reafirmat că nu a observat semne ale unei alterări a sănătăţii acestuia în întâlnirile ”zilnice” cu şeful Guvernului.

Observatori se aşteaptă ca Abe să vrea să rămână în post până la finalul celui de-al treilea şi ultim mandat de preşedinte al Partidului Liberal-Democrat (PLD), prevăzut în septembrie 2021.

Abe a fost nevoit să plece de la putere după un an, în 2007, din cauza unei boli inflamatorii cronice intestinale - colită ulcero-hemoragică sau colită ulcerativă.

El a anunţat că s-a vindecat de această boală, însă speculaţii cu privire la starea sănătăţii sale şi a capacităţii de a guverna au reapărut în ultimele săptămâni, în urma unor vizite neaşteptate la spital în decurs de opt zile.

Indicele Nikkei al Bursei din Tokyo a scăzut scurt timp cu peste 2,6% după publicarea acestor informaţii de presă, iar yenul s-a apreciat sensibil faţă de dolar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.